Sporturi olimpice: BADMINTON

Badminton

Badminton-ul şi-a făcut apariţia la Jocurile Olimpice de vară din 1992. Au fost organizate patru probe sportive, categoriile individual şi dublu atât feminin, cât şi masculin. Patru medalii au fost date la fiecare probă sportivă, două dintre ele fiind din bronz.

Următoarele jocuri, cele de la Atlanta din 1996, au avut cinci probe, cu adăugarea celei de dublu mixt. 50 de naţiuni au concurat de-a lungul timpului în probele de badminton la JO, dintre care 19 au participat la toate ediţii desfăşurate până acum. Toată acţiunea sportivă este coordonată de Federaţia Internaţională de Badminton.

Badminton şi-a luat denumirea de la „Casa Badminton”, locuinţa Ducelui de Beaufort din comitatul englez Gloucestershire. În anul 1873, Ducelui de Beaufort i se atribuie promovarea acestui sport prin aducerea unei versiuni a badmintonului — „Poona” din India pentru oaspeţii săi.

Potrivit site-ului Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, http://www.cosr.ro/, badmintonul modern s-a dezvoltat în Anglia, chiar dacă în momentul de faţă ţările asiatice deţin supremaţia în acest sport.

Probele sportive de badminton la Jocurile Olimpice de vară din 2016 se vor desfăşura în perioada 11-20 august 2016 la Rio de Janeiro. Competiţiile se vor ţine în cel de-al patrulea pavilion al Riocentro. Se aşteaptă ca un total de 172 de sportivi să concureze în cinci probe: simplu masculin, dublu masculin, simplu feminin, dublu feminin şi dublu mixt.

Similar cu formatul din 2012, o combinaţie de meciuri în grupe şi o etapă de faze eliminatorii a fost menţinută şi la aceste jocuri. În toate turneele de dublu, Federaţia Mondială de Badminton a instituit mai multe modificări ale regulilor competiţiei. Astfel, toate perechile ce vor termina pe locul al doilea în grupele lor vor fi trase la sorţi pentru a stabili cu cine se confruntă în următoarele runde.

Spre deosebire de jocurile anterioare, ţările vor putea aduce maximum doi jucători, atât în probele de simplu masculin şi de simplu feminin, dacă ambii sunt clasaţi în primele 16 în lume; în caz contrar, un singur loc va fi alocat până la completarea tabloului de 38 de jucători. Reglementări similare se vor aplica în probele de dublu până la completarea tabloului de 16 echipe.

Pentru fiecare jucător care se califică în mai multe discipline, un loc suplimentar în fiecare dintre turneele de simplu devine liber. Dacă niciun jucător de pe un continent nu se poate califica, jucătorul cel mai bine clasat de pe continentul respectiv primeşte un loc.

Clasamentul pe medalii olimpice este următorul: 1. R.P. Chineză (38 total — 16 aur, 8 argint, 14 bronz), 2. Coreea de Sud (18 total — 6 aur, 7 argint, 5 bronz), 3. Indonezia (18 total — 6 aur, 6 argint, 6 bronz). Sportivii cei mai medaliaţi: Ling Gao (R.P. Chineză, două aur, una argint, una bronz), Kim Dong-moon (Correa de Sud, două aur, una bronz), Yunlei Zhao (R.P. Chineză, două aur).

România a fost reprezentată o singură dată în competiţia olimpică de badminton, la JO de la Barcelona, din 1992, de către Florin Balaban, care a fost însă eliminat în primul tur al competiţiei.

Badmintonul este un sport în care doi jucători sau două perechi de jucători joacă plasându-se fiecare de câte o parte a unui fileu care împarte terenul dreptunghiular în două jumătăţi egale.

Cei doi jucători sau două perechi câştigă puncte lovind un fluturaş (minge) cu racheta, astfel încât acesta să treacă peste fileu şi să aterizeze în terenul advers. Un arbitru principal, ajutat de un arbitru de serviciu şi şase arbitri de linie, supraveghează concursul. Înaintea începerii jocului se realizează tragerea la sorţi. Sportivul care câştigă are trei opţiuni: să servească, să primească serva sau să îşi aleagă un teren. Meciul se termină când sportivul (sportivii) câştigă două seturi de 21 puncte.

R.P. Chineză a obţinut toate cele cinci medalii din competiţia de badminton de la Jocurile Olimpice de la Londra 2012: Lin Dan (simplu bărbaţi), Cai Yun şi Fu Haifeng (dublu bărbaţi), Li Xuerui (simplu femei), Tian Qing şi Zhao Yunlei (dublu femei), precum şi Zhang Nan şi Zhao Yunlei (dublu mixt). R.P. Chineză a mai obţinut la JO Londra 2012 două medalii de argint şi una de bronz.

La aceeaşi competiţie au mai obţinut medalii Danemarca (câte una de argint şi de bronz), Japonia (una de argint), Malaysia (una de argint), India, Federaţia Rusă şi Coreea de Sud (câte una de bronz). (Text: Agerpres, Foto: zimbio.com)