Sportivul cu 22 de medalii câştigate la olimpiade

Michael Phelps

Înotătorul american Michael Phelps este sportivul cu cele mai multe medalii câştigate în istoria Jocurilor Olimpice de vară, potrivit site-ului guinnessworldrecords.com.

Phelps a câştigat în total 22 de medalii la trei dintre ediţiile Jocurilor Olimpice, din 2004 (Atena), 2008 (Beijing) şi 2012 (Londra). „The Baltimore Bullet”, aşa cum este supra-numit înotătorul american născut la Baltimore, a colecţionat şase medalii de aur şi două de bronz la JO de la Atena, opt medalii de aur la JO de la Beijing şi patru de aur şi două de argint la JO de la Londra, depăşind-o net pe gimnasta sovietică Larisa Latînina, cu cele 18 medalii olimpice câştigate la olimpiadele dintre anii 1956 şi 1964.

Americanul este şi deţinătorul recordului referitor la cele mai multe medalii de aur câştigate la o singură Olimpiadă, cu cele opt medalii la Jocurile Olimpice de vară din 2008, Beijing (China). Cu acest record, Michael Phelps l-a depăşit pe compatriotul său, Mark Spitz, care era tot înotător şi care deţinea recordul de şapte medalii de aur câştigate la Jocurile Olimpice de vară din 1972 — Munchen (R.F. Germania).

În timpul câştigării celor opt medalii de aur, Michael Phelps a stabilit şi opt recorduri mondiale la probele de înot la care a concurat (cinci recorduri individuale şi trei ca şi component al echipei naţionale de înot a Statelor Unite). (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/ Michael Phelps)