Spiritul patriotic a dominat Serbările Naţionale de la Ţebea

serbari-tebea-04

Spiritul patriotic a dominat Serbările Naţionale de la Ţebea, desfăşurate duminică, 11 septembrie, în memoria lui Avram Iancu, şi la care peste 3.000 de oameni au fost prezenţi, de la primele ore ale dimineţii, în cimitirul din localitate şi pe platoul de lângă biserică, pentru a-l omagia pe cel pe care îl numesc „Crăişorul Moţilor”.

Ca în fiecare an, la manifestările oficiale au luat parte reprezentanţi ai autorităţilor locale şi centrale, lideri de partide politice, parlamentari, dar şi foarte mulţi oameni simpli care au ţinut să fie prezenţi la Ţebea. Spre după-amiază, numărul participanţilor a crescut, cei mai mulţi fiind prezenţi la spectacolul folcloric desfăşurat în imediata apropiere a Complexului Muzeal de la Ţebea.

Manifestările oficiale au început cu o slujbă de pomenire oficiată de episcopul Devei şi Hunedoarei, Gurie, după care a fost prezentată o evocare despre importanţa lui Avram Iancu pentru istoria românilor. Ceremonia oficială s-a încheiat cu depuneri de coroane de flori la mormântul lui Avram Iancu şi cu defilarea Gărzii de Onoare.

serbari-tebea-01

„Este un moment deosebit. Avram Iancu este un erou naţional şi de aceea am ţinut să fiu prezent aici. Cu toţii trebuie să demonstrăm că putem să fim mai buni români”, a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache.

La ceremonialul oficial a luat parte şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, care a spus că vine la Ţebea de mai mulţi ani, animat de simbolul acestei sărbători.

„Vin de mulţi ani la Ţebea, vin pentru mine şi pentru toţi românii pentru care Avram Iancu a fost, este şi va rămâne un simbol al unităţii naţionale şi al patriotismului. Mai ales în aceste momente când lumea e în fierbere, când în jurul nostru lucrurile sunt din ce în ce mai complicate şi într-o continuă schimbare, avem nevoie de unitate naţională, de patriotism şi chiar de românism”, a afirmat liderul PSD.

serbari-tebea-02

La rândul său, copreşedintele PNL Alina Gorghiu a menţionat că şi-ar dori să vadă mai multe evenimente de genul celor organizate la Ţebea.

„Vin la Ţebea cu gânduri de linişte şi de un sentiment patriotic pe care uneori îl uităm — ne aducem aminte de el când sunt momente ca acesta sau Marea Unire. Aş vrea să văd genul acesta de adunări, în care românul simte româneşte, cât mai des. (…) E un eveniment plin de energie şi sunt încântată când văd că oamenii îşi aduc aminte de istorie, de seva din care ne tragem”, a spus Alina Gorghiu.

Între cei prezenţi la Ţebea s-a aflat şi fostul preşedinte Traian Băsescu. Într-un gest simbolic, el a udat la rădăcină stejarul pe care l-a plantat în cimitir în urmă cu zece ani, în imediata apropiere a Gorunului lui Horea.

serbari-tebea-05

„Nu mai are el nevoie de apă, că-i dă ploaia. (…) Are zece ani, dar uite că aproape l-a ajuns în înălţime pe ăsta mare (Gorunul lui Horea, n.r.), dar nu în grosime. Mă simt bine, relaxat, mai bine decât când eram preşedinte”, a subliniat Traian Băsescu.

Cei prezenţi la Serbările de la Ţebea au fost încântaţi de modul în care s-a desfăşurat manifestarea, de parada militară şi de spectacolul folcloric.

„Este bine frumos, suntem moţi de aici, de la Brad, şi venim în fiecare an. Mă mândresc cu Avram Iancu şi cu moţii noştri”, a declarat o femeie mai în vârstă.

„Mi-a plăcut sărbătoarea. Am fost şi la Liturghie, voi mai veni la Ţebea”, a spus un tânăr, în timp ce un bărbat din Valea Jiului şi-a adus aminte de momentele din copilărie, când venea la Ţebea alături de tatăl său. „Când eram mic, tatăl meu făcea excursie aici, de la Mina Petrila. Închiria un autobuz şi veneau aici, îşi depănau amintirile, chiar plângeau la mormântul lui Avram Iancu. Ţebea este unică şi reprezintă românismul, în sine”, a mărturisit bărbatul.

serbari-tebea-03

Avram Iancu s-a născut la 1824, într-o familie de moţi înstăriţi din comuna Vidra de Sus. De profesie avocat, la Revoluţia de la 1848 Avram Iancu făcea parte dintre fruntaşii intelectualităţii româneşti transilvănene luptătoare pentru emancipare socială şi naţională.

A fost unul dintre iniţiatorii şi organizatorii adunărilor publice de la Blaj, din 30 aprilie, 15-17 mai şi 15-23 septembrie 1848, şi conducătorul cetelor înarmate de ţărani şi mineri din Munţii Apuseni, în rândurile cărora se bucura de o mare popularitate.

Avram Iancu a murit la 10 septembrie 1872 în comuna Baia de Criş şi trei zile mai târziu a fost înmormântat în cimitirul de la Ţebea, lângă Gorunul lui Horea. (Text si foto: Agerpes)