Specialităţi culinare din destinaţii exotice

frigarui-caracatita-ww

De la frigărui de caracatiţă până la imqaret sau knafeh, în zonele exotice există o mare varietate de specialităţi culinare care merită încercate. Pe baza recomandărilor unor turişti, site-ul indian zeenews.india.com. face o selecţie a acestor delicatese, printre care sunt incluse şi mămăliga, ciorba şi papanaşii, a căror savoare a încântat papilele gustative ale unora dintre interlocutorii săi, care au călătorit în România.

Knafeh

Este un desert delicios ce se remarcă prin culoarea portocaliu aprins. De fapt este o bucată de brânză dulce acoperită de fidea şi coaptă până când fideaua devine crocantă. Prăjitura este ulterior înmuiată in sirop de zahăr şi garnisită cu fistic zdrobit. Knafeh se serveşte cel mai bine fierbinte şi, cu toate că este extrem de bogat în calorii, cei care îl încearcă pur şi simplu nu se pot opri din mâncat.

Desertul este specific întregii zone a Orientului Mijlociu, dar site-ul citat îl recomandă pe cel preparat la un anumit magazin de dulciuri din Ramallah, Eifel, unde cei mai mulţi vizitatori vin special pentru această delicatesă.

Imqaret

Preparat devenit tradiţional în bucătăria malteză, imqaret (pronunţat im-aret) are tot origini orientale. Este vorba de nişte pateuri mici bine-prăjite, din făină de grâu, cu umplutură de curmale, crocante la exterior, cu mijloc dulce şi gumat. Aluatul care acoperă umplutura este aromat cu anason, ceea ce le conferă un miros absolut divin, în special atunci când sunt prăjite. Aceste plăcinţele sunt alegerea perfectă pentru o vreme rece, alături de o ceaşcă aburindă de cafea sau de ceai, adaugă site-ul.

Pui Hainan cu orez

Puiul Hainan cu orez, bine gătit, sănătos şi delicios, merită încercat mai ales de cei care nu sunt pasionaţi de fructele de mare. Acest preparat este compus doar din pui fiert, servit separat de orez, cu diferite sosuri. Deşi originar din China, site-ul îl recomandă pe cel preparat la Malacca, Malaezia.

Frigărui de caracatiţă

Celor care ajung în China li se recomandă, în schimb, frigărui de caracatiţă sau alte preparate din carne – de vită, de porc, de iepure sau câine – precum şi scoicile. Caracatiţele pot varia de la cele foarte mici la cele foarte mari, caz în care se vinde un singur tentacul sub formă de frigăruie uriaşă, care nu poate fi consumată de o singură persoană.

Caracatiţele sunt servite pe un băţ uns cu ulei, puse pe un gratăr cu cărbune şi asezonate cu un amestec de condimente format din pudră mango uscat, chimen, diverse tipuri de sare, coriandru, ghimbir uscat, piper negru şi praf de chili. (Text: Agerpres, Foto: dinnerwithweijia.files.wordpress.com)