Spania: Componente ludice ale turismului cultural

casa-mila

Numeroşi părinţi renunţă să mai cunoască unele locuri considerând că acolo copiii lor s-ar plictisi. Totuşi, tot mai multe oferte de turism cultural sunt gândite şi pentru cei mici.

Vizitele „dinamizate” introduc o componentă ludică în activităţi precum cunoaşterea unor oraşe, monumente sau alte locuri de interes artistic sau istoric, semnalează cotidianul spaniol El Pais, care prezintă câteva iniţiative de acest fel din Spania.

Iniţial, a fost vorba despre resurse dezvoltate pentru sfera şcolară, dar încetul cu încetul s-au extins la vizitele efectuate în timpul liber.

La Barcelona (nord-estul Spaniei), sub titlul „Indiana Stones: !exploremos!” (Indiana Stones: să explorăm!), se propune vizitarea clădirii Casa Milá (numită şi „La Pedrera”, Cariera de piatră), înscrisă de UNESCO pe lista Patrimoniului Mondial.

Această capodoperă a arhitectului catalan Antoni Gaudí (1852-1926) a devenit un loc de explorat pentru copiii cu vârste între 5 şi 11 ani însoţiţi de adulţi. Sunt cercetate numeroasele spaţii ale clădirii, care de care mai pline de imaginaţie. La Pedrera, cu o faţadă cu numeroase curbe, forme arhitectonice fabuloase şi o ornamentaţie care imită elemente ale naturii înseamnă, pentru copii, intrarea într-un spaţiu plin de fantezie.

„Veţi deveni exploratori temerari ca Indiana Jones”, menţionează site-ul lapedrera.com. „Cu această vizită dinamizată veţi vedea într-un mod foarte distractiv şi plăcut clădirea lui Antoni Gaudí”, spun organizatorii.

casa-batllo

La câţiva metri depărtare, altă creaţie a arhitectului Gaudí înscrisă pe lista UNESCO a Patrimoniului Mondial, Casa Batlló, organizează vizite „teatralizate”, al căror ghid este chiar Antoni Gaudí.

„Însuşi Antoni Gaudí” arată toate colţurile Casei Batlló, potrivit site-ului casabatllo.es. Este vorba despre vizite în care un actor care îl reprezintă pe „Geniul modernist” îi însoţeşte pe vizitatorii mari şi mici.

În Granada (sudul Spaniei), celebra Alhambra, înscrisă de UNESCO pe lista Patrimoniului Mondial, propune programul „La Alhambra Más Cerca” (Alhambra mai aproape). Acesta cuprinde vizite cu ghid pentru întreaga familie, precum şi atelierul „Dibuja en familia” (Desenează în familie), pentru ca mari şi mici să participe împreună, învăţând şi distrându-se în acelaşi timp.

Cărăuşul Claudio îi ghidează pe turişti prin oraşul Segovia în cadrul unei vizite „teatralizate” cu durata de o oră şi jumătate. Traseul începe la Apeductul roman, înscris de UNESCO pe lista Patrimoniului Mondial, şi continuă prin locuri emblematice din centrul vechi istoric.

toledo

Alt oraş istoric, Toledo (centrul Spaniei), Patrimoniu Mondial, propune numeroase itinerarii de parcurs în familie în mod autonom, fără ghid. Pentru aceasta, pune la dispoziţia părinţilor un ghid turistic ce poate fi descărcat de pe pagina web.

Ghidul turistic include: Monumente („Catedral Primada de Toledo”, „Sinagoga Santa María la Blanca”, „Mezquita Cristo de la Luz”), Muzee magice („Museo El Greco”, „Sinagoga del Tránsito. Museo Sefardí”), Castele şi prinţese („Castillo de San Servando”, „Palacio de Galiana”), Cavaleri şi santinele („Puerta del Sol, „Puerta de Alfonso VI”, „Torre de San Cristobal”).

Capodoperele din Toledo provin din diverse civilizaţii, într-un context în care „prezenţa a trei mari religii — iudaism, creştinism şi islamism — a constituit un factor esenţial”, semnalează UNESCO pe site-ul său. (Text: Agerpres, Foto: barcelonaturisme.com, casabatllo.es, toledosistercities.org, Video: youtube.com)