Spanacul şi alte legume cu frunze verzi, consumate zilnic, ar putea preveni pericolul degenerării până la demenţă, susţin cercetătorii de la Universitatea Rush din Chicago (SUA) care au evaluat anual dieta şi capacitatea mentală a aproximativ 950 de persoane în vârstă, pe o perioadă de doi până la 10 ani. Participanţii, care au avut o vârstă medie de 81 ani, au fost supuşi la 19 teste pentru evaluarea funcţiei lor mentale.
Cei care au mâncat legume cu frunze verzi, cum ar fi spanac şi varză creaţă, o dată sau de două ori pe zi înregistrează un declin cognitiv semnificativ mai mic decât cei care nu au avut acest obicei alimentar, chiar şi atunci când au fost luaţi în considerare şi alţi factori, cum sunt educaţia, exerciţiile fizice şi istoricul familial de demenţă.
Pierderile de memorie sau scăderea abilităţilor cognitive sunt unele dintre cele mai mari temeri pentru oameni, cu cât înaintează în vârstă. Deoarece scăderea capacităţii cognitive duce în timp la instalarea bolii Alzheimer şi mai apoi la demenţă, creşterea consumului de legume cu frunze verzi ar putea oferi un mod foarte simplu, accesibil şi non-invaziv de a proteja creierul de aceste maladii, a declarat Martha Clare Morris, coordonatoarea studiului.
Morris a mai spus că beneficiile verdeţurilor sunt, probabil, legate şi de nivelurile ridicate de vitamine şi substanţe nutritive, cum ar fi vitamina K, luteina, acidul folic şi beta-carotenul. Un studiu anterior, efectuat în Suedia, a demonstrat că spanacul este „vinovat” şi de îmbunătăţirea forţei musculare.(Text: Agerpres, Foto: blog.neovitin.com)