Soprana Angela Gheorghiu împlineşte 52 de ani

Angela-Gheorghiu-01

Soprana Angela Gheorghiu s-a născut la 7 septembrie 1965, la Adjud, judeţul Vrancea. A urmat Şcoala de Muzică din Bucureşti şi a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti (1990), unde a studiat cu Mia Barbu. Vocea unică şi prezenţa scenică au transformat-o curând într-un nume de rezonanţă al scenei lirice internaţionale.

Angela Gheorghiu, căreia i s-a spus „diva„, prin interpretarea unor roluri precum Mimi, Julieta, Butterfly şi Tosca, a confirmat talentul şi originalitatea sa. Vocea ei este considerată de critica internaţională drept o combinaţie între vocile a două celebre cântăreţe de operă, Maria Callas şi Renata Tebaldi.

Angela Gheorghiu şi-a făcut debutul internaţional în 1992, la Royal Opera House în „Boema” de Puccini. În acelaşi an a debutat la Metropolitan Opera New York şi la Opera de Stat din Viena. La Royal Opera House a cântat pentru prima dată „Traviata” în 1994, legendara reprezentaţie pentru a cărei transmitere în direct BBC Radio şi-a întrerupt programul obişnuit. La una dintre repetiţii, dirijorul Sir George Solti a spus: „Mi-au dat lacrimile. A trebuit să ies. Fata este minunată. Poate să facă orice”.

De atunci, soprana Angela Gheorghiu a fost o prezenţă constantă în săli de operă şi de concert din lumea întreagă: New York, Londra, Paris, Salzburg, Berlin, Tokyo, Roma, Seul, Veneţia, Atena, Monte Carlo, Chicago, Philadelphia, Sao Paolo, Los Angeles, Lisabona, Valencia, Palermo, Balbeck, Amsterdam, Kuala Lumpur, Zürich, Viena, Salzburg, Madrid, Barcelona, Valencia, Praga, Montreal, Toronto, Moscova, Taipei, San Juan, Ljubljana, Shanghai.

Artista a semnat primul ei contract exclusiv cu Decca în 1995, casa de discuri pentru care a realizat mai multe înregistrări: pe DVD – „Traviata” cu orchestra Royal Opera House, „L’elisir d’amore” cu orchestra Operei din Lyon, „La Boheme” cu orchestra Teatrului Scala din Milano, şi pe CD – „Arias” cu orchestra Teatrului Regio din Torino, „Verdi Heroines” cu Orchestra Simfonică „Giuseppe Verdi”, „My World” şi „Mysterium” cu London Philharmonic Orchestra.

Următorul contract de exclusivitate a fost semnat în 1998 cu EMI Classics. A înregistrat un album de duete şi arii cu tenorul francez Roberto Alagna şi cu Orchestra Royal Opera House, „La Rondine” cu London Symphony Orchestra şi „Romeo et Juliette” de Gounod cu Orchestre National du Capitole de Toulouse. Pentru al doilea album de duete cu Roberto Alagna, „Verdi per due”, a lucrat împreună cu Filarmonica din Berlin dirijată de Claudio Abbado.

Angela-Gheorghiu-02

Toate albumele au fost bine primite de critica de specialitate şi au fost răsplătite cu numeroase premii – Gramophone, Echo, Diapason d’Or, Choc du Monde de la Musique în Franţa, Premiul Cecilia în Belgia, Deutsche Schallplattenkritik-Preis în Germania, Musica e dischi Foreign Lyric Production în Italia, premiul Criticilor Americani şi altele. Angela Gheorghiu a primit titlul de „Artista Anului” la Premiile Classical Brit în 2001 şi în 2010. În 1999, a participat la concertul „Michael Jackson şi prietenii” în Munchen. A cântat la redeschiderea Royal Opera House (decembrie 1999), a Teatrului Malibran din Veneţia (mai 2001) şi a Operei din Valencia, în prezenţa Reginei Sofia a Spaniei (octombrie 2005).

A participat la spectacolul care a marcat jubileul reginei Elisabeta a II-a, Prom at the Palace (iunie 2002), concert disponibil pe DVD. A cântat pentru Alteţa Sa Prinţul Charles în diferite ocazii. În 2003, a luat parte la concertul organizat cu ocazia decernării Premiilor Nobel. În decembrie 2000, Angela Gheorghiu a interpretat rolul principal în „Tosca”, filmul regizat de Benoit Jacquot. Soprana a participat la lansarea filmului în cadrul Festivalului de la Veneţia în 2001. De asemenea, a interpretat rolul Julietei în filmul „Romeo et Juliette”, lansat pe DVD de Online Classics.

Printre cele mai importante apariţii în ultimii zece ani se numără „La Rondine” şi „Pagliacci” de la Royal Opera House, „Romeo et Juliette” la Choregies d’Orange şi la Festivalul de la Salzburg, „Faust” la Metropolitan Opera New York, Royal Opera House şi Opera din Monte Carlo, „Simon Boccanegra” la Royal Opera House.

A susţinut recitaluri la Salzburg în cadrul Festivalului, la Viena (Miskverein) şi concerte la Amsterdam (Jubileul Reginei Beatrix), New York (concertul de Anul Nou în compania Orchestrei Filarmonice New York), Philadelphia (cu Orchestra Filarmonică din Philadelphia), Los Angeles, Vancouver şi Toronto (aprilie 2011), Seul, Shanghai, Valladolid (mai 2011), la O2 Arena din Londra împreună cu Placido Domingo (iulie 2011), concertul de deschidere a Amfiteatrului grecesc de la Katara, Doha, Qatar în decembrie 2011 (unde a interpretat piese compuse de Vangelis special pentru acest eveniment), concert în Oman (aprilie 2012) şi un concert de gală la Teatro Colon din Buenos Aires, împreună cu Roberto Alagna.

În ianuarie 2006, a cântat „Traviata” la Metropolitan Opera din New York. Trei luni mai târziu, în aprilie, a debutat la Scala din Milano cu un recital, iar în mai a deschis Festivalul de Film de la Cannes. În iunie 2006, a debutat în „Tosca” la Royal Opera House. A revenit la Metropolitan Opera New York pentru „Simon Boccanegra” şi un spectacol de gală cu „Traviata” (martie 2007) şi la Opera de Stat din Viena pentru „La Boheme” (noiembrie 2007). Angela Gheorghiu a apărut din nou pe scenă cu „Traviata” la Roma şi la Milano în 2007. În acelaşi an, a deţinut rolul principal în premiera mondială a operei „Marius et Fanny” de Vladimir Cosma la Opera din Marsilia.

Spectacolul „La Boheme” de la Metropolitan Opera New York a fost transmis în cinematografe şi a fost văzut de peste un milion şi jumătate de spectatori. Printre alte spectacole transmise în cinematografe s-au numărat „Traviata” de la Milano şi Roma şi „La Rondine” din San Francisco şi New York. În 2010, a debutat în „Adriana Lecouvreur”, o nouă producţie a Royal Opera House.

În iulie 2011, a interpretat rolul principal în „Tosca” pe scena londoneză, într-o distribuţie de excepţie, sub bagheta lui Antonio Pappano. În septembrie 2011, a revenit la Londra pentru reluarea producţiei „Faust”, spectacol transmis în direct în cinematografe din întreaga lume. În iunie 2012, Angela Gheorghiu a sărbătorit 20 de ani de la debutul pe scena Operei Regale din Londra, interpretând rolul principal din „La Boheme”.

Angela-Gheorghiu-03

În Franţa, a fost decorată cu titlul de „Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor” şi „Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor”. În 2001, cu ocazia decernării premiilor Classical Brit Award, a obţinut titlul de „cea mai bună voce feminină a anului”, iar în 2010 a câştigat premiul pentru cea mai bună artistă a anului, în cadrul aceleiaşi gale. În anul 2004, Ministerul Afacerilor Externe i-a acordat premiul Diplomaţiei prin Cultură.

Soprana Angela Gheorghiu a primit, la 10 decembrie 2010, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi. Angela Gheorghiu a fost sărbătorită la 30 decembrie 2010, într-un spectacol desfăşurat în Sala Mare a Teatrului Naţional Bucureşti, cu ocazia decernării Ordinului „Steaua României”, în grad de Comandor.

La 28 octombrie 2011, a interpretat pe scena Teatrului Balşoi din Moscova un fragment în limba rusă din opera „Dama de pică”, de Piotr Ceaikovski. Soprana a fost invitată de preşedintele rus, Dmitri Medvedev, să participe la seara de gală dedicată redeschiderii Teatrului Balşoi, după cea mai amplă reconstrucţie din istoria instituţiei.

A fost aclamată, la 3 martie 2012, la Washington, pentru debutul ei la Opera naţională a capitalei americane, după 20 de ani de la lansarea carierei sale internaţionale la Londra. De asemenea, la 25 aprilie 2012, a concertat, alături de Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti, la Royal Opera House din Muscat, capitala sultanatului Oman. În octombrie 2012, a primit decoraţia regală „Nihil Sine Deo” din partea Majestăţii Sale Regelui Mihai I, pentru promovarea culturii româneşti peste hotare.

Cu prilejul concertului pe care Andrea Bocelli, unul dintre cei mai cunoscuţi tenori din lume, l-a susţinut, la 25 mai 2013, în România, la Bucureşti, Angela Gheorghiu a interpretat „Habanera” din opera „Carmen” de Georges Bizet. În 2013, a lansat primul său album de colinde româneşti, „O, ce veste minunată!”, piesele fiind înregistrate în acelaşi an la Sala Radio, alături de Orchestra Naţională Radio, Corul Naţional de Cameră Madrigal şi Corul Accoustic. În acelaşi an, acceptă, alături de Gheorghe Hagi, Nadia Comăneci şi naistul Nicolae Voiculeţ, să devină ambasadori onorifici ai turismului românesc, în cadrul programului „Promovarea României prin valori”.

La 16 februarie 2014, a avut loc premiera absolută a spectacolului „Adriana Lecouvreur” pe scena Operei de Stat din Viena, cu Angela Gheorghiu în rol titular, primită cu ovaţii ale publicului. Soprana şi-a lansat oficial un album de colinde internaţionale intitulat „Guardian Angel”, în cadrul unei conferinţe de presă, la Teatrul Naţional Bucureşti (TNB), la 20 noiembrie 2014. La acest album, a colaborat cu două dintre formaţiile muzicale ale Radio România: Orchestra Naţională Radio (dirijor: Tiberiu Soare) şi Corul de copii Radio (dirijor: Voicu Popescu). Este cetăţean de onoare al oraşului natal, Adjud (2006).

Cele mai recente apariţii discografice ale sopranei includ operele complete „Madame Butterfly” de Giacomo Puccini (EMI, distinsă cu un premiu Gramophone), „L’amico Fritz” de Pietro Mascagni şi „Fedora” de Umberto Giordano (ambele CD-uri produse de Deutsche Grammophon). Spectacolele live cu „La Rondine” de la Metropolitan Opera (2009) şi „Faust” de la Royal Opera House (2004) au fost lansate pe DVD de EMI Classics în 2011.


„Adriana Lecouvreur” (o producţie Royal Opera House, filmată în 2010) a fost lansată pe DVD în 2012. În noiembrie 2011, Angela Gheorghiu a lansat „Homage to Maria Callas”, o colecţie de arii din creaţii foarte cunoscute din repertoriul italian şi francez, inspirată de cariera şi înregistrările Mariei Callas, fiind acompaniată de Royal Philharmonic Orchestra, sub bagheta dirijorului Marco Armiliato.

În martie 2015, Warner Classics a lansat o colecţie aniversară, 25 de ani de carieră, cuprinzând 8 CD-uri şi 1 DVD, intitulată „Autograph”. Tot în martie 2015, a debutat în „Werther”, la Opera de Stat din Viena, sub conducerea muzicală a lui Frederic Chaslin. Între proiectele artistei, se numără concerte în Statele Unite ale Americii (Los Angeles şi Indiana) în septembrie 2015), primul turneu în Australia, cu concerte la Melbourne şi Sydney, în octombrie 2015 şi producţii de operă la Salzburg (Werther), New York, Londra şi Viena. (Text: Agerpres, Foto: thetimes.co.uk, agerpres.ro, Video; youtube.com)

Citiţi şi:
Angela Gheorghiu: „Am trăit pentru artă, am trăit pentru iubire, nu am făcut niciun rău vreunei fiinţe vreodată”