Sophie Marceau a împlinit 50 de ani

sophie-marceau

Actriţa franceză Sophie Marceau s-a născut la 17 noiembrie 1966, la Paris şi a început să joace în filme de la vârsta de 14 ani, reuşind să surprindă prin frumuseţea ingenuă şi mai ales prin pasiunea cu care juca, potrivit ”Dicţionarului de cinema” (1997).

În copilărie, a locuit într-o suburbie a Parisului. Sophie a aflat de la una dintre prietenele sale că regizorul francez Claude Pinoteau organizează o preselecţie pentru noul său film cu adolescenţi, ”La Boum” (1980).

Sophie a reuşit să obţină un rol, fiind selectată din peste 1.000 de candidate. Filmul s-a dovedit un mare succes în Franţa, urmând reţeta americană a filmelor de gen, rezultatul acestui succes fiind producerea ”La Boum 2” (1982), în care va deţine un nou rol. O confirmare a talentului a fost că a reuşit să impresioneze şi a primit Premiul Cesar, la categoria cea mai promiţătoare actriţă, potrivit imdb.com.

Numai că la 16 ani, tânăra debutantă semnase un contract cu Studiourile Gaumont, pentru anularea căruia trebuia să plătească suma de un milion de franci, altfel fiind nevoită să continue să lucreze pentru aceştia şi să accepte practic orice rol. Decisă să devină o mare actriţă, reuşeşte să strângă banii pentru a rupe contractul, împrumutându-se din toate părţile. Va urma o perioadă grea pentru actriţă. În scurt timp, toate aceste greşeli de tinereţe au început să fie uitate, datorită rolurilor din cinematografia franceză.

Joacă în ”Fort Saganne” şi ”Joyeuse Paques” în 1984, un an mai târziu în ”L’Amour Braque” şi ”Police”, în 1986 — în ”Descente aux Enfers”, iar în 1989 — în ”Mes Nuits Sont Plus Belles Que Vos Jours”. Aceste roluri şi altele, mai puţin importante, au impus-o în cinematografia franceză ca o tânără actriţă talentată. Câştigă un nou premiu în 1988, cel de cea mai bună actriţă într-un film romantic, pentru rolul din ”Chouans”, la Festivalul Internaţional de Film Romantic de la Cabourg, Franţa.

Joacă, în 1990, în ”Pacific Palisades” şi în 1991, în ”La Note Bleue”, pentru a opta apoi pentru roluri uşoare, în comedii precum ”Fanfan”, în 1993, şi în ”La Fille de D’Artagnan”, în 1994. Va reveni pe scena de teatru în 1994, în rolul Eliza Dolittle din ”Pygmalion”. Se va impune pe piaţa internaţională după rolul prinţesei Isabelle din ”Braveheart” (1995), pelicula regizată de Mel Gibson, film care a câştigat nu doar premii Oscar, ci şi numeroşi fani.

sophie-marceau-01

Chiar dacă era îndrăgostită de stilul european de a face film şi încerca să nu se lase atrasă de industria de la Hollywood, Marceau a acceptat mai multe roluri în pelicule americane, mai mult sau mai puţin de succes. Debutul are loc în comedia ”Lost & Found ” (1999), fără prea mult succes. Este însă remarcată de criticii şi cinefilii americani, pentru evoluţia de excepţie din ”A Midsummer Night’s Dream” (1999), unde reuşeşte să joace alături de Michelle Pfeiffer şi Calista Flockhart.

În 1999, devine noua ”Bond Girl”, jucând rolul Elektrei King, în seria Bond — ”The World Is Not Enough”, alături de Pierce Brosnan. ”The World Is Not Enough” îi pune în valoare mai ales farmecul, iar Sophie Marceau începe să se împartă între Europa şi America, preferând să joace în filmele care o atrag. A continuat să interpreteze în principal în producţii franceze, şi anume ”A Ce Soir” (2004) şi ”Anthony Zimmer” (2005).

Alte filme ale sale au fost: ”Trivial” (2007), ”Female Agents” (2008), ”De l’autre côté du lit” (2008), ”Don’t Look Back” (2009), ”Cartagena” (2009), ”With Love… from the Age of Reason” (2010), ”Happiness Never Comes Alone” (2012), ”Arrętez-moi” (2013), ”Quantum Love” (2014), ”The Missionaries” (2014), ”Jailbirds” (2015).

Este cunoscută şi pentru implicarea sa în susţinerea unor fundaţii ecologiste şi de protecţie a animalelor. Este directoarea Fundaţiei Arc-en-Ciel, dedicată sprijinirii copiilor fără posibilităţi financiare. În martie 2016, Sophie Marceau a efectuat un turneu în Asia, pentru a promova cinematografia şi produsele artizanale franceze.

În plan personal, Sophie Marceau a avut o relaţie, din 1985 până în anul 2001, cu regizorul Andrzej Zulawski, cu care are un fiu. Ulterior, a avut o relaţie cu producătorul Jim Lemley, alături de care are o fiică, iar din 2007 până în 2014, partenerul său de viaţă a fost actorul Christopher Lambert. (Text: Agerpres, Foto:  pinterest.com, captura video, Video: youtube.com)