Sofia Vicoveanca împlineşte 77 de ani

sofia-vicoveanca

Cântăreaţa de muzică populară Sofia Vicoveanca s-a născut la 23 septembrie 1941, în Toporăuţi (Toporuica de astăzi), localitate aflată lângă Cernăuţi, fiind unul din cei patru copii ai familiei de negustori Gheorghe şi Veronica Fusa.

Copilăria i-a fost marcată de faptul că tatăl a fost luat prizonier de sovietici. Familia s-a mutat în comuna Vicovu de Jos, judeţul Suceava.

A absolvit Școala Populară de Artă din Suceava, fiind angajată prin concurs, în anul 1959, ca solistă de muzică populară la Ansamblul de Cântece şi Dansuri „Ciprian Porumbescu” din Suceava. Din anul 1998, devine solistă de muzică populară la Ansamblul „Rapsozii Botoşanilor”.

Efectuează nenumărate turnee în ţară şi în străinătate (Italia, America, Polonia, Australia, Germania, China etc), fiind distinsă în lunga sa carieră artistică cu numeroase ordine şi medalii.

Înregistrează la case de discuri, la radio şi televiziune zeci de cântece, mai vechi sau mai noi, adunate cu trudă şi migală din ţinuturile Bucovinei natale. Din repertoriul ei fac parte cântecele de leagăn, de nuntă sau cumetrie, doinele de dragoste şi dor, colindele, bocetele sau baladele, dar şi cântecele de voie bună. În 1965 îi apare primul disc, iar în întreaga sa carieră a scos 10 discuri personale şi 6 în colaborare, casete audio şi video, CD-uri.

Sofia Vicoveanca este un artist complex. A realizat numeroase filme dintre care amintim: ”Omule, pomule” în regia lui Ion Filip; ”De dor de frumos pe lume”, redactor Constantin Tatu; ”Povestea lemnului care cântă”, director de imagine Constantin Chelba, ”Requiem”, regia Viorica Petre şi Silviu Gavrilă.

De asemenea, a realizat coloana sonoră a filmelor ”Ciprian Porumbescu” (1972) şi ”Dimitrie Cantemir” (1973) în regia lui Gheorge Vitanidis şi a filmului ”Urgia” (1977) în regia lui Andrei Blaier şi Iosif Demian. A jucat, de asemenea, în filmele ”Oraşul văzut de sus” (1975, regia Lucian Bratu), ”Vânătoarea de vulpi” (1980, regia Mircea Danieluc), ”Ochi de urs” (1982, regia Stere Gulea), ”Casa din vis” (1991, regia Ioan Carmăzan), ”Sarea în bucate” (2001, regia Radu Dumitru Penescu). Rolul cu care a rămas în conştiinţa publică este cel Vitoriei Lipan din ”Baltagul”, dramatizare după Mihail Sadoveanu, regia Muşata Mucenic.

A publicat volumele ”Dureri ascunse” (1996) şi ”Cu inima-n palme” (2004).

Ca o recunoaştere a activităţii sale în slujba muzicii populare româneşti, Sofiei Vicoveanca i-au fost decernate mai multe distincţii: „Meritul Cultural” clasa a IV-a (1973); Medalia „Tudor Vladimirescu” cl. I (1975); Medalia „Meritul Cultural” cl. I (1976); Crucea Naţională „Serviciul Credincios” clasa a III-a (2002); Ordinul Naţional „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofiţer (2004) ş.a.

A fost premiată în cadrul galei ”Superlativele VIP” din 12 decembrie 2005, la secţiunea folclor. În octombrie 2012, în cadrul ediţiei a doua a Galei Premiilor Uniunii Muzicienilor Interpreţi din România (UNIMIR) i-a fost decernat premiul de excelenţă pentru întreaga activitate. De asemenea, la 23 octombrie 2014 a fost decorată de Principesa Margareta cu Ordinul ”Coroana României” în grad de Cavaler, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Castelul Peleş din Sinaia, cu ocazia aniversării Regelui Mihai la împlinirea vârstei de 93 de ani.

A primit titlul de Cetăţean de Onoare al localităţilor Suceava, Rădăuţi, Siret, Pojorâta, Ciocăneşti şi Vicov (judeţul Suceava), precum şi al comunelor Ion Creangă din judeţul Neamţ şi Cicârlău, din judeţul Maramureş. La 28 noiembrie 2011 i-a fost conferit titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Bucureşti. (Text: Agerpres, Foto: tvr.ro , Video: youtube.com)