Sofia, imagine simbol în 3D a copiilor din zone de conflict

Sofia-3D

Creatori din echipa responsabilă de efecte speciale la filmele „Avatar” şi „Planeta maimuţelor” au dat viaţă unei fetiţe în 3D cu numele Sofia, reunind într-un singur chip feţele a sute de copii din zone de conflict, transmite AFP.

Studiourile PixelGrinder au creat-o pe Sofia pornind de la 500 de fotografii de copii realizate în Sudanul de Sud, Burundi, Ucraina sau Yemen. UNICEF, aflată la originea proiectului, a dorit astfel „să dea un chip tuturor copiilor invizibili”, arată Andreas Ericsson, purtător de cuvânt al organizaţiei în Suedia. „Am vrut şi să creăm o voce care să atragă atenţia asupra urgenţei” unei intervenţii în acest sens, a adăugat el pentru AFP.

Într-un videoclip prezentat în cursul acestei săptămâni la Stockholm, Sofia (cel mai curent prenume feminin din lume, conform UNICEF) vorbeşte despre violenţa şi exilul pe care trebuie să le îndure 250 de milioane de copii.

„Mă numesc Sofia, am zece ani şi am fost nevoită să fug când la noi în casă au năvălit oameni înarmaţi. Mă numesc Sofia, am şapte ani, mă aflu într-o barcă pneumatică, este frig şi stau în apă până la genunchi. Mă numesc Sofia, am cinci ani şi aş vrea să merg din nou la şcoală”, spune imaginea sintetizată.

„Sofia întruchipează toţi orfanii, toţi copiii care au încetat să crească din cauza malnutriţiei şi toţi copiii care şi-au abandonat casele ca să fie în siguranţă”, a subliniat Andreas Ericsson.

Campania UNICEF, agenţia Naţiunilor Unite pentru protecţia copilului, vizează să încurajeze donaţiile pentru copiii aflaţi în astfel de situaţii. (Text: Agerpres, Foto: UNICEF Suedia)