Soarele Spaniei, magnet pentru turiştii care ocolesc destinaţiile riscante

Spania-05

Soarele primăvăratic al Barcelonei îi seduce pe turiştii străini, atraşi mai mult ca oricând de Spania după atentatele care au avut loc în numeroase ţări, mai ales cele maghrebiene.

A treia destinaţie mondială, după Franţa şi Statele Unite, Spania a bătut în ultimii trei ani recordul de turişti străini. În 2015, peninsula a primit 68,1 de milioane de turişti, cu 4,9% mai mult decât în anul precedent şi toţi indicatorii lasă să se întrevadă că în 2016 vor fi şi mai mulţi vizitatori străini, relatează France Presse.

„Sunt deja 16 ani de când organizez tururi cu bicicleta, iar 2015 a fost anul cel mai frecventat”, asigură irlandezul Noel Sheehan într-un local de pe o stradă pietonală din Barcelona, oraşul spaniol cel mai vizitat.

Spania-03

„Chiar şi iarna, circuitul merge bine. Primim apeluri pentru a obţine informaţii şi mai multe înscrieri pentru sezonul de vârf”, explică acest irlandez care are bicicletele gata pregătite pentru a porni în excursie.

Deşi înainte clienţii veneau mai ales din SUA, acum turiştii din Europa de Nord formează grupul cel mai numeros în privinţa înscrierilor, mai ales datorită companiilor aeriene low cost, dar şi din cauza repercusiunilor atentatelor din diferite ţări mediteraneene. Atacurile jihadiste — din Tunisia sau Egipt, anul trecut, şi din ianuarie în Turcia când 11 cetăţeni germani şi-au pierdut viaţa la Istanbul — i-au îndepărtat pe turişti de aceste destinaţii.

Florian Grohe şi Saskia Oetzmann, 23 de ani, doi tineri din Munchen, prevăzuseră iniţial să viziteze Istanbulul. Dar părinţii le-au spus „să nu meargă acum (acolo), ci să caute alte destinaţii”. Și cum biletele de avion la Barcelona erau mai ieftine am ales să venim aici, spune Saskia.

„Nu că ne-ar fi fost frică să mergem acolo, dar nu voiam să-i îngrijorăm (pe părinţi) şi (în plus) sunt un mare fan al echipei FC Barcelona…‘, adaugă Florian.

Ancient Roman aqueduct on Plaza del Azoguejo in Segovia, Spain

Spania este întotdeauna cea mai bună destinaţie: climă, preţuri, atmosferă şi mâncare bună, este de părere şi Federico Musci, informatician italian în vârstă de 34 de ani, care bea o bere la miezul zilei pe terasa localului Café Zurich, vizavi de Rambla în Barcelona.

Soarele de primăvară este ascuns de nori şi bate vântul pe această terasă, care este totuşi plină. Este un punct de întâlnire pentru turiştii din întreaga lume, asigură administratorul localului Esteban Cortez.

„Chiar şi în ianuarie am avut cu 25% mai multe de rezervări decât anul trecut în Spania”, a declarat pentru AFP Maria Sierra, directoare de comunicare la eDreams, principala agenţie de turism online europeană, al cărei sediu este la  Barcelona. Acelaşi cifre optimiste şi la Look Barcelone, care propune ca locaţii apartamente de lux în Paseo de Gracia, bulevardul străjuit de clădiri moderne.

Spania-02

„La sfârşitul anului am făcut aproape toate rezervările pentru aceste apartamente din aprilie până în iunie”, asigură proprietara, Anna Vives Begliomini, care remarcă o afluenţă în creştere a turiştilor chinezi şi sud-coreeni. De acest aflux în peninsulă profită nu doar Madridul şi Barcelona, ci şi insulele Canare, din oceanul Atlantic sau arhipelagul Baleare din Marea Mediterana.

„Am înregistrat o creştere a rezervărilor mai ales pentru sezonul de vară”, a declarat Manuel Valenzuela, director adjunct al complexului Catalonia Hotels (51 de stabilimente în Spania) a cărui activitate a crescut cu 15% în 2015. După ce unul din cele mai mari grupuri turistice din lume, multinaţionala TUI cu sediul în Germania, a anunţat că rezervările pentru Turcia au scăzut cu 40% pentru sezonul de vară, hotelurile din Spania, mai ales cele din insulele Canare, speră să profite de această situaţie.

Spania-06

Acest aflux compensează scăderea drastică a numărului de turişti ruşi, care frecventau în masă litoralul spaniol înainte devalorizarea rublei. În 2015, vizita lor a scăzut cu 32,7%, potrivit Institutului naţional de statistică, dar teama de terorismul din Turcia ar putea schimba datele problemei.

Spania-01

‘Turcia lucrează mult cu piaţa rusă’, asigură Giovanni Cavalli, director general comercial la Port Aventura, principalul parc tematic din sudul Barcelonei. ‘Sunt convins că aceşti turişti vor căuta un loc mai sigur şi că această destinaţie va fi Spania”, a subliniat el. (Text: Agerpres, Foto: pinterest.com, touropia.com, Video: youtube.com)