Şoarecii se gâdilă când sunt bine dispuşi

soareci-gadilat

Râsul şi gâdilatul sunt asociate în general oamenilor, dar un studiu a dezvăluit că şi şoarecii se gâdilă când se află într-o stare de bună dispoziţie, potrivit unui articol publicat vineri, 11 noiembrie, de Science şi citat de EFE.

Gâdilatul provoacă reacţii nervoase la nivel muscular şi cutanat care eliberează cantităţi de endorfine în urma activării mai multor grupe de neuroni ai creierului.

Studiul, realizat de cercetătorii Shimpei Ishiyama şi Michael Brecht, a identificat care sunt aceşti neuroni şi a dezvăluit un comportament foarte uman la aceste rozătoare, care se bucură de acest tip de stimulare doar când sunt bine dispuse, la fel ca şi oamenii.

Studii anterioare au dezvăluit că şoarecii emit diferite sunete atunci când sunt mulţumiţi. Șoarecii produc, în afara unor chiţăituri audibile, o gamă variată de sunete pe care urechea umană nu le poate percepe, deoarece sunt situate în gama ultrasunetelor (cu frecvenţă foarte înaltă). Cercetările au arătat că atunci când sunt gâdilaţi şoarecii emit sunete similare râsului la oameni.

Pornind de la aceste rezultate, cercetările au avut în vedere activitatea neuronală a şoarecilor pentru a obţine mai multă informaţie privind modul în care răspund la aceste stimulări. Când au fost gâdilaţi, şoarecii au emis „strigăte de bucurie” similare ultrasunetelor, lucru observat în straturile cele mai profunde ale cortexului somatosensorial.

Potrivit revistei Science, acest studiu dovedeşte afirmaţia lui Darwin că mintea trebuie să se afle într-o bună dispoziţie pentru a reacţiona prin râs la acţiunea de gâdilare. (Text: Agerpres, Foto: blogs.scientificamerican.com  , Video: youtube.com)