Slujbe în limbaj mimico-gestual la Aşezământului Sfântul Meletie

Sfantul-Meletie-Alba-02

Singurul lăcaş de cult din judeţul Alba unde se oficiază slujbe în limbaj mimico-gestual este paraclisul situat în incinta Aşezământului social pentru persoane cu dizabilităţi „Sfântul Meletie” din Alba Iulia, al cărui hram este sărbătorit în 12 februarie, când este cinstit Sfântul Ierarh Meletie, Arhiepiscopul Antiohiei celei Mari.

Persoane cu diverse tipuri de handicap au asistat vineri, aici, la o slujbă oficiată şi în limbaj mimico-gestual pentru cei cu deficienţe de auz. La slujbă au participat aproximativ o sută de persoane, beneficiari ai centrului „Sfântul Meletie”, persoane cu dizabilităţi, persoane cu deficienţe de auz şi vorbire, dar şi colaboratori şi invitaţi.

„Aşezământul social pentru persoane cu dizabilităţi ‘Sfântul Meletie’ din Alba Iulia şi-a sărbătorit astăzi (vineri—n.r.) ocrotitorul spiritual — Sfântul Ierarh Meletie. Ne îndreptăm astăzi gândurile şi rugăciunile noastre către cei care poartă crucea grea a unor mari suferinţe. Persoanele cu dizabilităţi sunt semenii noştri care au nevoie de grija, ocrotirea şi respectul nostru”, a spus, potrivit unui comunicat , părintele Nicolae Călin Ignat, consilier social misionar al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei şi preşedintele Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.

Acesta a menţionat că Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei şi Asociaţia Filantropia Ortodoxă derulează activităţi ample în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi. În prezent, sub oblăduirea Eparhiei Ortodoxe de Alba Iulia se află centre şcoală specială, locuinţe protejate sau servicii de consiliere şi de îngrijire la domiciliu pentru persoane cu dizabilităţi.

La rândul său, parohul parohiei comunităţii persoanelor cu deficienţe de auz şi vorbire din Alba Iulia, preotul Petru Haşegan, a vorbit despre cum a luat fiinţă aceasta, în 2005, şi despre slujirea în limbaj mimico-gestual.

Sfantul-Meletie-Alba-01

„Îl sărbătorim astăzi (vineri—n.r.) pe ocrotitorul comunităţii noastre. Sfântul Meletie este ocrotitorul bisericii noastre din Alba Iulia în care slujim în limbajul semnelor pentru credincioşii cu deficienţe de auz şi vorbire. Mă bucur că, împreună cu aceşti oameni, reuşim să îi slujim Domnului şi în acest mod, folosind nu cuvintele, ci semnele”, a spus părintele Petru Haşegan.

Aşezământul „Sfântul Meletie” Alba Iulia a fost înfiinţat în 2008 şi funcţionează în cadrul Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, în parteneriat cu Primăria Alba Iulia, prin Serviciul Public de Asistenţă Socială, şi Consiliul Judeţean Alba, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba.

Centrul are ca scop creşterea şanselor de integrare socială şi profesională a persoanelor cu handicap. În cadrul acestui centru de zi sunt oferite gratuit servicii de orientare profesională, recuperare — ergoterapie şi kinetoterapie, socializare, consiliere psihologică, asistenţă şi consiliere socială.

De asemenea, în clădire funcţionează şi un Paraclis pentru comunitatea persoanelor cu deficienţe de auz şi vorbire, precum şi Asociaţia Naţională a Surzilor din România, filiala Alba. De serviciile centrului beneficiază lunar 40 de persoane cu handicap. (Text si foto: Agerpres)