La aproximativ 2 km sud-vest de centrul oraşului Skagen, în Danemarca, se află o biserică de cărămidă pe jumătate îngropată în nisip.
Cunoscută sub numele de Biserica Veche din Skagen sau Biserica Îngropată (Den Tilsandede Kirke, în limba daneză), această biserică din secolul XIV, cu hramul Sf. Lawrence din Roma, a fost o construcţie enormă, cu naos lung boltit, cu contraforturi exterioare, precum şi cu un turn cu fronton triunghiular în trepte.
Clădirea avea 45 de metri lungime, iar turnul 22 de metri înălţime. În ultima jumătate a secolului al XVII-lea, biserica a fost parţial îngropată de nisipul de la dune din apropiere.
Ani întregi, credincioşii au luptat pentru a menţine biserica neacoperită de nisip şi erau nevoiţi să sape pentru a elibera intrarea, de fiecare dată când urma să aibă loc o slujbă.
Ei au renunţat în 1795, iar biserica a fost demolată, din structura originală fiind lăsat în picioare doar turnul. Aproximativ 18 metri din turn este vizibil şi astăzi deasupra nisipului.
Nisipul a început să invadeze zona, pe la începutul secolului al XVII-lea, din Rabjerg Mile, o dună de nisip mişcătoare aflată între Skagen şi Frederikshavn. Acoperirea cu nisip a terenurilor s-a produs în multe zone de coastă din jurul Mării Nordului, între anii 1400 şi 1800, şi a afectat Scoţia, Danemarca, Olanda, cauzând deşertificarea a numeroase oraşe şi sate.
Nisipul a ajuns la biserica din Skagen la sfârşitul secolului al XVIII-lea. Între 1775 şi 1795, uşa bisericii a trebuit să fie degajată pentru ca enoriaşii să poată participa la slujbele din biserică. În cele din urmă, credincioşii s-au săturat şi au decis să renunţe la biserică pentru totdeauna. Mobilierul, decoraţiunile interioare şi toate obiectele de valoare au fost luate, iar corpul bisericii a fost demolat.
Deşi astăzi nu mai este funcţională, este una dintre cele mai cunoscute biserici daneze. Turnul său a atras atenţia turiştilor de peste tot din Danemarca şi a inspirat scriitori, cum ar fi Hans Christian Andersen, care a scris povestea „En Historie fra Klitterne” (în traducere, „O poveste de pe dealurile de nisip”).(Traducere şi adaptare după amusingplanet.com, Foto: flickr.com)