Sirha: renumit salon al gastronomiei şi industriei hoteliere

Bocuse-d'or2

Sirha, unul dintre cele mai importante saloane dedicate gastronomiei şi industriei hoteliere mondiale, care găzduieşte, printre altele, prestigiosul concurs Bocuse d’Or şi Summit-ul artei culinare, se va desfăşura în incinta Eurexpo din Lyon, între 24 şi 28 ianuarie 2015, informează site-ul oficial al evenimentului. Cu 1.500 de demonstraţii ce ţin de domeniul gastronomiei şi industriei hoteliere, desfăşurate într-un spaţiu expoziţional ce însumează 130.000 de metri pătraţi (dintre care 4.000 de metri pătraţi sunt incinte nou construite), cu vedete ale artei culinare pe lista invitaţilor speciali, Sirha este una dintre cele mai impresionante manifestări din această nişă.

În total, în cadrul Sirha vor avea loc 18 competiţii culinare din toate domeniile, de la catering la prepararea cafelei şi ciocolatei, mese rotunde pe tema industriei alimentare şi comerţului, dar şi expoziţii de produse celebre.

La salon vor participa aproximativ 3.000 de expozanţi şi vor fi prezentate publicului, în premieră, peste 650 de noi produse.

În total, salonul cuprinde 22 de pavilioane regionale şi 32 de pavilioane internaţionale. Pe platoul televiziunii dedicate acestei manifestări, Sirha tv, sunt invitaţi aproximativ 150 de experţi în gastronomie şi chefi.

Sirha2015

Printre concursurile de gen ce vor avea loc la Sirha se numără Cupa Internaţională la Catering (24 ianuarie), Cupa Mondială la Patiserie (25 şi 26 ianuarie) şi Summitul artei culinare (pe 27 ianuarie).

În cadrul summitului, unii dintre cei mai importanţi actori ai industriei mondiale sunt invitaţi să vorbească despre provocările prezentului, precum resursele din ce în ce mai puţine, crearea şi menţinerea unei afaceri în domeniul gastronomiei într-o lume în continuă schimbare, dar şi importanţa noilor media în afacerile de gen.

Summitul artei culinare îl are ca preşedinte onorific pe chef Paul Bocuse. De altfel, Bocuse este iniţiatorul prestigioasei competiţii dedicate chefilor: Bocuse d’Or. Competiţia Bocuse d’Or va avea loc în ultimele două zile ale Sirha, pe 27 şi 28 ianuarie, şi reuneşte 24 de chefi din întreaga lume, care vor concura pentru prestigiosul trofeu.

Bocuse-d'or1

Printre ţările ce vor fi reprezentate în concurs se numără Germania, Argentina, Chile, Australia, Statele Unite ale Americii şi Islanda. Preşedinte de onoare al juriului este americanul Grant Achatz, care conduce două mari restaurante în Chicago, unul dintre ele fiind Alinea, notat cu trei stele Michelin în 2011.

Timp de peste 5 ore şi jumătate, fiecare dintre chefii din concurs – aclamaţi de sute de susţinători, în public – trebuie să gătească un preparat cu carne de pasăre şi un preparat cu carne de peşte. Juriul format din experţi va nota abilitatea chefilor de a include specificul regiunii din care provin în crearea preparatelor, dar şi, în premieră anul acesta, abilitatea concurenţilor de a nu risipi materia primă. (Text: Agerpres, Foto: bocusedor.com , sirha.com, Video: sirha.com)