Sir Tom Jones a împlinit 75 de ani

tom-jones-01

Sir Thomas Jones Woodward, cunoscut sub numele de scenă Tom Jones, s-a născut la 7 iunie 1940, în Pontypridd, Ţara Galilor. În martie 1957, Jones se căsătoreşte cu prietena sa din liceu, Melinda Trenchard, iar la 17 ani au primul copil.

A devenit faimos la mijlocul anilor ’60 prin stilul său interpretativ şi ţinuta excentrică. În 1963, Tom Jones devine vocalist în trupa Tommy Scott and the Senators, cu care cântă o perioadă la Young Men Club Association din localitatea Cwmtillery din Marea Britanie.

După părăsirea trupei, începe cariera solo. În perioada în care cânta cu formaţia Tommy Scott and the Senators, Tom Jones este remarcat de Gordon Mills, care îi propune să îl reprezinte. Mills era cel care îl lansase şi pe Engelbert Humperdinck. Vocea lui foarte răguşită şi mişcările care se asemănau cu ale lui Elvis Presley – un artist care l-a influenţat – au reprezentat câteva piedici la începutul afirmării.

Casa de înregistrări Decca s-a arătat interesată şi astfel Tom Jones a înregistrat în 1964 single-ul „Chills and Fever”, iar următorul, „It’s Not Unusual” (lansat în anul 1965 şi scris împreună cu Les Reed), a devenit un hit internaţional şi a ajuns în Top Ten în Statele Unite şi pe primul loc în topurile din Marea Britanie. În 1965, interpretează „Thunderball”, tema principală a filmului omonim din seria James Bond şi a câştigat premiul Grammy la categoria Best New Artist. În 1966, popularitatea sa a început să scadă, iar Mills a hotărât să îi schimbe imaginea în cea a unui interpret de cântece sentimentale.

Piesele sale se adresau acum unui public mai larg, un exemplu fiind hitul „Green, Green Grass of Home”. Metoda a funcţionat, iar Tom Jones a revenit în vârfurile topurilor din Marea Britanie şi a intrat în Top 40 în SUA. Piesele sale au avut un succes răsunător pe ambele părţi ale Atlanticului. Au urmat apoi hit-uri după hit-uri: „What’s New Pussycat”, „I’ll Never Fall in Love Again”, „Delilah”.

În 1969, Tom Jones a susţinut pentru prima dată un spectacol în Las Vegas, la Flamingo Hotel. Spectacolele susţinute în Las Vegas şi stilul său vestimentar, cămăşile pe jumătate descheiate şi pantalonii strâmţi au devenit marca personală a lui Tom Jones. În acea perioadă, a început să înregistreze mai puţin şi să se concentreze din ce în ce mai mult pe încheierea de contracte pentru show-urile din cluburi. Apariţiile sale la Ceasar Palace sunt descrise ca o frenezie de bună dispoziţie şi distracţie.

În 1969, a devenit gazda propriului show de televiziune, „This is Tom Jones”, care a fost difuzat până în 1971. În anii ’70, a lansat alte piese de succes – „Daughter Of Darkness” sau „She’s A Lady”. În Las Vegas, la studiourile Paramount, şi-a întâlnit idolul, pe Elvis Presley, în timpul filmărilor pentru „Paradise, Hawaiian Style”. Au devenit buni prieteni şi au susţinut nenumărate duete în Las Vegas, până la moartea lui Elvis, în 1977. Între timp, a devenit prieten şi cu Frank Sinatra. Tom Jones a cântat cel puţin o dată pe săptămână în Las Vegas până în 2011.

tom-jones-02

În 1989, Tom Jones a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame din Los Angeles. Cea mai impresionantă distincţie pentru talentul său este faptul că a fost decorat de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii pentru serviciile aduse Coroanei Britanice prin muzică. Ceremonia a avut loc la Londra, în 29 martie 2006, la Palatul Buckingham.

De-a lungul carierei, Tom Jones a editat 39 de albume de studio, 3 albume live, 16 compilaţii, având peste 100 de single-uri de succes. Materialele discografice Tom Jones s-au vândut din 1965 în peste 100 de milioane de exemplare, la nivel mondial. A colaborat cu numeroşi artişti: Robbie Williams, Van Morrison, Tori Amos, The Cardigans, Chicane, Zucchero, Natalia Imbruglia, The Pretenders. A apărut în multe filme printre care „Burt Bacharach… This Is Now” (1996), „Brit Awards 1998” (1998), „Jerry Springer on Sunday” (1999), „Night of a Thousand Shows” (2000), „Pavarotti & Friends for Afghanistan” (2001), „The Jubilee Girl” (2002), „Elvis: Viva Las Vegas” (2007), „Here Come the Boys” (2008) sau „The Codfather” (2010).

Tom Jones a vizitat România şi a susţinut concerte în 2008, la Romexpo, iar în 2011 şi 2013, la Sala Palatului. Pentru anul 2015, marele artist galez are programate concerte în Danemarca, Islanda, Finlanda, Olanda, Irlanda, Austria, Germania, Norvegia, Franţa, Spania, Slovacia, precum şi mai multe recitaluri în Marea Britanie. (Text: Agerpres, Foto:  vibefm.ro, dailyman40.com, Video: youtube.com)