SIBIU: Cea mai veche grădină zoologică din România, singura cu lupi iberici

Zoo-Sibiu

Cea mai veche grădină zoologică din România, cea din Pădurea Dumbrava Sibiului, este singurul parc zoo de la noi în care există lupi iberici aduşi în 2011 de la Zoo Veszprem (Ungaria).

În 2009, un lup iberic sărind gardul a fost protagonistul fotografiei anului, considerată cea mai bună fotografie de viaţă sălbatică şi mediu din lume. Lupul iberic este o subspecie a lupului gri, care trăieşte în nordul Spaniei.

„La Sibiu este prima grădină zoologică din ţară care a achiziţionat o pereche de zebre în anul 2010 şi singura din ţară care are lupi iberici din 2011. De asemenea, Grădina Zoo de la Sibiu se numără printre puţinele grădini din ţară care au în colecţie vaci watusi, porci pecari şi jaguari şi care au reuşit să se reproducă.

Ca unicitate între grădinile zoologice din ţară este şi relieful grădinii, care se află în Pădurea Dumbrava Sibiului şi are două lacuri de şase hectare, dintre care unul este lac de agrement, unde turiştii au posibilitatea de a închiria bărci şi hidrobiciclete”, a declarat Marius Lunca, directorul Serviciului Grădina Zoologică din Sibiu.

Încă de la intrare, la Zoo Sibiu eşti întâmpinat de un stejar multisecular, bătrân de peste şase secole, monument al naturii. Cea mai veche grădină zoologică din ţară a fost deschisă în 1929 şi se întinde pe o suprafaţă de 20 de hectare.

Anual, numărul de turişti creşte. Astfel, numărul de turişti a ajuns de la 80.000 în 2006 la 198.669 în 2013.

Zoo-sibiu3

„De la începutul acestui an până în prezent, am avut un număr de 145.139 de vizitatori, ceea ce mă face să cred că o să depăşim cifra de 200.000 de vizitatori până la finele anului„, crede directorul Marius Lunca.

Colecţia Grădinii Zoo de la Sibiu numără 224 exemplare din 53 de specii. Ca specii deosebite sunt: leii, tigrii, jaguarii, zebrele, cămilele, iacii şi lupii albi.

Practic, istoria grădinii zoologice de la Sibiu a început cu câteva vulpi. În 1929 s-a deschis în pădurea Dumbrava prima grădină zoologică din România de către Uzina Electrică Sibiu la iniţiativa inginerului Szekely, căruia i-a venit ideea după ce a găsit nişte vulpi pe când efectua lucrări de reparaţii la barajul de la Sadu.

După înfiinţare, grădinii zoologice i-au fost donate mai multe animale şi păsări, cum ar fi o pisică sălbatică, o lupoaică donată de Obert von Spiess din partea Regelui, un lup donat de Asociaţia „Şoimii”, un vultur, un cerb carpatin donat de vânătorii din Tălmăcel, mistreţi etc. În 1930 a fost donat primul urs.

Suprafaţa destinată în prezent animalelor enumerate este de 5.480 metri pătraţi. În următoarele 10 luni, constructorul va amenaja pe această suprafaţă cinci ţarcuri, fiecare cu adăpostul său în suprafaţă de 40 de metri pătraţi şi fiecare cu o terasă acoperită în suprafaţă de 25 de metri pătraţi. Acoperişurile acestora vor fi construite din lemn.

Zoo-Sibiu2

Împrejmuirea spaţiului va fi, de asemenea, modernizată prin construirea unor garduri din bile orizontale din lemn băiţuit. Contractul prevede, totodată, amenajarea unei rigole betonate pentru evacuarea apelor pluviale din această zonă.

Principala atracţie turistică de la Zoo Sibiu în această perioadă este Mai, un pui de jaguar în vârstă de peste două luni, care se joacă zilnic în cuşca sa, cu cea mai bună prietenă a sa, o căţeluşă de care va trebui în scurt timp să se despartă, ca nu cumva din joacă să-i facă rău.

Numele de Mai i-a fost dat de personalul grădinii zoologice. Părinţii acestuia sunt cei doi jaguari găzduiţi de Grădina Zoologică Sibiu (pe nume Mowgly şi Nadia). Puiul de jaguar este o adevărată bucurie pentru echipa Zoo Sibiu pentru că reproducerea în captivitate a jaguarilor este foarte rară. (Text: Agerpres, Foto: Facebook.com/Zoo Sibiu, Video: youtube.com)