Şi, totuşi, există… Paştele Cailor!

Pastele-Cailor-01

Comunitatea bulgară din Târgovişte a sărbătorit, sâmbătă (28 februarie 2015), Paştele Cailor sau Tudoriţa, un obicei care pe lângă elementul religios simbolizează începutul muncilor agricole de primăvară.

Konski Veligden sau Paştele Cailor are loc în fiecare an în prima sâmbătă din Postul Paştelui, de Sfântul Toader.

Pastele-Cailor-02

Gospodinele din comunitatea bulgară pregătesc koncete, figurine dintr-un aluat special ce reprezintă calul şi merg cu ele dimineaţa la biserică pentru a fi sfinţite. La ieşirea din biserică preotul sfinţeşte grădinarul şi calul, iar femeile împart koncetă.

Grădinarul rupe konceta în două părţi egale, jumătate mănâncă el, jumătate o dă calului. Apoi au loc întreceri cu cai şi se sărbătoreşte. De asemenea, a avut loc o paradă cu cai şi atelaje (căruţe şi şarete) şi au fost premiaţi cei mai frumoşi cai.

Pastele-Cailor-03

Sărbătoarea se ţine, în Târgovişte, în cartierul Matei Voievod, unde este comunitatea bulgară din municipiu. Câteva sute de persoane au participat, sâmbătă, la manifestare. Prezent a fost şi ambasadorul Bulgariei la Bucureşti, Aleksandar Filipov. De asemenea, au venit la eveniment şi delegaţii ale comunităţilor de bulgari din mai multe zone ale ţării, autorităţi locale, parlamentari de Dâmboviţa.

Pastele-Cailor-04
Membrii comunităţii bulgare din Târgovişte se ocupă în mod tradiţional cu legumicultura şi îşi vând produsele în pieţele din municipiu, dar şi în Bucureşti. (Text: Agerpres, Foto: adevarul.ro)