Şi organismul tatălui se schimbă înainte de naşterea copilului

cuplu-sarcina

Sarcina este marcată de importante schimbări hormonale la mamă, dar şi la tată, se arată într-un studiu realizat de cercetători de la Universitatea Michigan şi preluat de passionsante.be.

Modificările privesc patru hormoni: cortizolul, estradiolul, progesteronul şi testosteronul. La femeile însărcinate creşte semnificativ producţia acestor hormoni, dar există fluctuaţii şi la taţii copiilor.

Cercetătorii americani au observat cupluri de la anunţarea sarcinii şi până la naştere şi au analizat concentraţiile hormonale la 12, 20, 28 şi 36 de săptămâni. După cum era de aşteptat, rezultatul a arătat o mare creştere a celor patru hormoni la mamă, iar la tată testosteronul („hormonul masculin”) scade semnificativ în perioada prenatală. Între cei doi parteneri, concentraţiile medii de cortizol şi progesteron sunt corelate.

Acest lucru înseamnă că organismul masculin se adaptează la sarcina partenerei şi anticipează naşterea, modificări care contribuie, potrivit autorilor studiului publicat în American Journal of Human Biology, la modelarea  comportamentului paternal. Următorul pas va fi aflarea mecanismelor (psihologice şi fizice) care intervin în acest proces. (Text: Agerpres, Foto: live.guru)