Şi câinii încărunţesc de la prea mult stres

caine-stres

Câinii se pot confrunta cu încărunţirea prematură a firelor de păr din blană în urma expunerii la un nivel prea mare de stres, fenomen care se petrece şi în cazul unora dintre oameni, potrivit unui studiu realizat recent, informează Xinhua.

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Colorado, Statele Unite, au colectat mostre de la 400 de câinii cu blană de culoare închisă, cu vârste cuprinse între 1 şi 4 ani. Fiecare animal a fost fotografiat, iar decolorarea firelor de păr din zona botului a fost clasificată pe o scară ascendentă, de la ”fără încărunţire” la ”încărunţire totală”.

Între timp, stăpânilor patrupedelor li s-a cerut să completeze un chestionar prin care trebuiau să evalueze comportamentul câinilor şi starea de sănătate a acestora.

Rezultatele, publicate recent în ediţia din decembrie a jurnalului de specialitate ”Applied Animal Behavior Science”, au fost descrise de oamenii de ştiinţă ca fiind ”destul de frapante”. Potrivit acestora, câinii ce manifestau un nivel mare de anxietate şi impulsivitate aveau o cantitate mai mare de fire de păr alb, în special cei care erau descrişi de stăpâni ca temători la zgomote puternice şi la prezenţa unor animale sau persoane străine.

În cazul câinilor cu vâsta sub 4 ani, încărunţirea blănii din jurul botului poate fi un semn de anxietate sau poate indica prezenţa altor probleme legate frică, au notat oamenii de ştiinţă.

De asemenea, studiul a evidenţiat faptul că femelele au tendinţă mai accentuată de încăruţire în comparaţie cu câinii masculi, mai arată sursa citată.

Descoperirea poate avea aplicaţie practică, mai notează specialiştii. Dacă oamenii care lucrează cu câinii observă exemplare tinere care au încărunţit prematur în zona botului îi pot alerta pe proprietari cu privire la faptul că patrupedele lor se confruntă cu probleme de anxietate, impulsivitate ori frică, potrivit Live Science.

Ulterior, dacă este necesar, animalele pot fi înscrise în programe de corectare comportamentală.

”Acesta este un studiu original şi unic, ce are implicaţii pentru bunăstarea câinilor’‘, susţine în jurnal Temple Grandin, profesor de ştiinţa animalelor la universitatea amintită. (Text: Agerpres, Foto: cesarsway.com)