Shania Twain: cel mai bine vândut album country din toate timpurile

Shania Twain-01

Cântăreaţa şi compozitoarea Shania Twain (numele real Regina Eileen Edwards) s-a născut la 28 august 1965, în Windsor, Ontario. A fost crescută de mama ei, Sharon, şi de tatăl vitreg, Jerry Twain. A început de mică să compună şi să cânte, inspirându-se din cântăreţii ei favoriţi – Tammy Wynette şi Willie Nelson, Stevie Wonder, Mamas şi Papas, The Carpenters.
La 8 ani, cânta la biserică, la evenimente comunitare, sau chiar în cluburi. La vârsta de treisprezece ani, Eilleen Twain a fost invitată să interpreteze în cadrul emisiunii Tommy Hunter Show difuzată de către televiziunea CBC.

În timpul adolescenţei, a urmat cursurile Timmins High and Vocational School din oraş. A cântat şi a înregistrat piese celebre ale anilor ’80 împreună cu formaţia Longshot. În 1984, a interpretat un duet alături de muzicianul de origine canadiană Tim Denis, piesă care a apărut pe unul dintre albumele acestuia. După ce a absolvit liceul, a plecat la Toronto pentru a deveni cântăreaţă şi compozitoare.

În 1987, după ce părinţii au murit, s-a întors acasă, iar după un timp a lansat o casetă demo, care a propulsat-o spre casa de discuri Mercury Records din Nashville. Producătorii i-au propus să-şi schimbe numele, până atunci fiind cunoscută ca Eileen Twain. Astfel a devenit Shania, care în limba ei nativă înseamnă „pe drumul meu”.

Primul ei album, „Shania Twain”, a fost comercializat într-un milion de exemplare pe plan internaţional şi a fost certificat cu discul de platină în SUA. În decembrie 1993, a produs al doilea material discografic, „The Woman in Me”, care a ajuns rapid pe prima poziţie a topului Billboard, la categoria „Albume de muzică country”. În SUA, materialul discografic a fost certificat de 12 ori cu discul de platină, echivalent cu 12 milioane de exemplare comercializate.

Dintre cele opt single-uri extrase de pe album, patru au câştigat primul loc în clasamentele de specialitate ale muzicii country din America de Nord – „Any Man of Mine”, „I’m Outta Here!”, „You Win My Love” şi „No One Needs to Know”. Albumul „The Woman in Me” i-a adus Shaniei Twain multe premii, cel mai important fiind Premiul Grammy la categoria Cel mai bun album de muzică country. Academia Muzicii Country a declarat „The Woman in Me” albumul anului, iar Shania Twain a primit premiul la categoria „Debutanta anului”.

Doi ani mai târziu, Shania Twain a lansat albumul „Come on Over”, care a fost vândut în 40 de milioane de copii în întreaga lume, devenind cel mai bine vândut album solo lansat de o femeie şi cel mai bine vândut album country din toate timpurile. „Come on Over” a rămas în topuri timp de doi ani, materialul discografic ocupând poziţia cu numărul opt în clasamentul celor mai comercializate albume ale unui artist în SUA.

Dintre cele 12 single-uri extrase de pe acest album, nouă au atins prima poziţie în clasamentele de specialitate. Cu hit-uri celebre ca „Man! I Feel like a Woman!”, „Don’t Be Stupid”, „You’re Still the One” sau „That Don’t Impress Me Much!” a fost nominalizată la VH1’s Divas Live, alături de alte cântăreţe renumite precum Celine Dion, Whitney Houston, Mariah Carey sau Gloria Estefan.

Shania Twain-03

La 29 mai 1998, Shania Twain a început primul turneu din cariera sa – „Come on Over Tour” – care s-a dovedit a fi de succes, devenind unul dintre cele mai populare din anii 1998 şi 1999. Două dintre interpretările cântăreţei din timpul turneului au fost folosite pentru a crea videoclipurile single-urilor „Honey, I’m Home” şi „Come on Over”. În februarie 1999, artista câştigă două premii Grammy la categoriile „Cea mai bună interpretă feminină de muzică country” şi „Cel mai bun cântec country”, ambele pentru marele hit „You’re Still the One”.

În martie 1999, apare pe piaţa din Europa o versiune remix a albumului „Come on Over”, care se dovedeşte un succes, menţinându-se timp de 11 săptămâni numărul unu în lista de discuri cel mai bine vândute din Anglia. „That Don’t Impress Me Much” şi „Man! I Feel Like a Woman!” ajung în primele 10 in aproape toate topurile din Europa. După ce s-au vândut aproximativ 15 milioane de exemplare numai în SUA, în noiembrie 1999 s-a lansat versiunea remix în America de Nord, vânzările crescând la 197.000 exemplare. În decembrie acelaşi an, „Come on Over” urca în top 10 din lista Billboard 200 din Statele Unite, vânzându-se aproape 355.000 de exemplare într-o săptămână.

La finele anului 1999, a început comercializarea primului DVD din cariera interpretei – „Live” – înregistrat în timpul turneului de promovare „Come on Over Tour”. De asemenea, a lansat „Beginnings”, care conţine melodiile „Wild & Wicked”, „Two Hearts One Love”, „I Lost My Heart When I Found You”, „Bite My Lip” şi „Once Over”.

La ceremonia de decernare a Premiilor Grammy din 2000, Twain câştiga două premii, la categoriile „Cea mai bună interpretă feminină de muzică country” pentru single-ul „Man! I Feel Like a Woman!” şi „Cel mai bun cântec country” pentru „Come on Over”. În 2000, apare „Impressions of a Woman”, cu piesele „For the Love of Him”, „Bite My Lip”, „Wild & Wicked”, „Send It With Love” şi „Once Over”. După succesul obţinut, artista decide să ia o pauză, timp în care devine mamă. La 12 august 2001 s-a născut fiul acesteia, Eja.

În noiembrie 2002, Shania a lansat albumul „Up!” care s-a vândut în două milioane de exemplare în SUA în prima luna de lansare şi a promovat hit-urile „Gonna Getcha’ good!”, „Forever and For Allways” şi „Up!”. Un an mai târziu efectuează al doilea circuit de concerte, mondial. Susţine concerte în SUA, Canada, diverse ţări din Europa şi în Australia. În acelaşi an este inclusă în Canada’s Walk of Fame.

Shania Twain-02

Anul 2004 a fost anul lansării unei compilaţii „Greatest Hits” pe care a inclus trei noi single-uri noi, printre care „Party For Two” înregistrat versiunea country cu Billy Currington şi în versiunea pop cu Mark McGrath. Albumul s-a vândut în peste 3,5 milioane de exemplare în SUA şi peste 7,5 milioane de copii în întreaga lume. În aprilie 2008 acest album a primit 4 discuri de platină în SUA pentru vânzarea a patru milioane de exemplare.

A urmat un album de single-uri, care a inclus şi duetul cu Lionel Richie, „Endless Love”. În 2005 Shania Twain a înregistrat sigle-ul „Shoes” pentru celebrul serial american „Desperate Housewives” iar un an mai târziu apare albumul „The Will of a Woman”. În aprilie 2010, artista împreună cu Oprah Winfrey a lansat seria tv „Why Not? With Shania Twain”. În 2015, a fost lansat DVD-ul „Still the One – Shania Live from Vegas”.

Tot pentru anul 2015, Shania Twain pregăteşte turneul „Rock the Country Tour” care va începe în 6 mai şi va dura până la 23 august. Ea a declarat că va fi ultimul său turneu şi va cuprinde 48 de concerte în America de Nord, potrivit site-ului oficial al artistei.

Shania Twain este singura interpretă care a reuşit să obţină trei discuri de diamant în SUA şi se clasează pe locul secund în topul celor mai de succes artişti canadieni, prima fiind Celine Dion. Artista a câştigat cinci premii Grammy, 27 premii BMI Songwriter şi a vândut peste 75 de milioane de discuri în toată lumea, din care 48 milioane numai în SUA. (Text: Agerpres, Foto: wallerz.net, Video: youtube.com)