Sfântul Mare Mucenic Gheorghe

icoana-sf-gheorghe

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, este prăznuit în Biserica Ortodoxă, la 23 aprilie, ca unul dintre cei mai mari sfinţi martiri. Sfântul Gheorghe a trăit în timpul împăratului Diocleţian (284-305), mai întâi în Capadocia şi apoi în Palestina.

Aici s-a mutat împreună cu mama sa, care avea multă avere în Cezareea Palestinei. În timpul împăratului Diocleţian, s-a înrolat în armata romană şi a ajuns la demnitatea de voievod.

În februarie 303, Diocleţian a emis primul său edict de persecuţie a creştinilor, care a declanşat un imens val de arestări şi torturi. În următoarea perioadă au mai fost date alte trei edicte de persecuţia (303-304). Persecuţia declanşată de Diocleţian este considerată cea mai severă dintre persecuţiile suferite de creştinii din Imperiul Roman.

Sfântul Gheorghe, fiind în preajma împăratului şi văzând atâta pornire împotriva creştinilor, a hotărât să-şi mărturisească credinţa în Hristos Dumnezeu, gândind că aceasta este vremea potrivită mântuirii sale. A vândut aurul, argintul şi hainele le-a împărţit săracilor; celelalte averi pe care le avea în Palestina a hotărât să le împartă, iar pe sclavi să-i elibereze.

Astfel, lepădând toată frica omenească, Sfântul Gheorghe a stat în mijlocul adunării, mustrând pentru hotărârile cele fărădelege şi judecăţile cele nedrepte împotriva creştinilor şi mărturisind că Hristos este Unul Dumnezeu. Şi aşa, Sfântul Gheorghe i-a îndemnat pe cei care erau de faţă, împreună cu Diocleţian, ca ori singuri să cunoască adevărul şi să înveţe dreapta credinţă, ori pe cei ce ţin de adevăr şi de dreapta credinţă să nu-i tulbure cu nebunia lor. Împăratul a fost atât de mult afectat de curajul tânărului comandant al unei părţi a oştirii sale, încât nu a putut să vorbească, i-a făcut semn unuia dintre apropiaţi să-i răspundă.

sf-gheorghe

Acesta, chemându-l mai aproape pe mărturisitor, l-a întrebat cine l-a îndemnat să vorbească atât de îndrăzneţ. Răspunsul Sfântului Gheorghe a fost „Adevărul!”, i s-a pus atunci întrebarea: „Care este adevărul acela?”, iar Sfântul Gheorghe a spus: „Adevărul este Însuşi Hristos, Cel prigonit de voi” (Vieţile Sfinţilor). Sfântul Gheorghe a fost arestat şi supus torturilor pe care le-a îndurat ridicând permanent rugăciuni la Hristos Dumnezeul său, care îi vindeca rănile cumplite, făcându-l desăvârşit sănătos, spre mirarea şi îngrozirea celor care zile în şir au asistat la chinurile sale. I s-a dat să bea şi o otravă cumplită, după care a rămas teafăr.

Răbdarea şi puterea rugăciunii sale cu care s-au săvârşit atâtea fapte minunate în timpul chinurilor sale, chiar şi învierea unui mort, au făcut ca unii dintre cei prezenţi să mărturisească şi ei credinţa Sfântului Gheorghe, primind astfel moarte mucenicească. Însăşi împărăteasa Alexandra, soţia lui Diocleţian, s-a convertit la creştinism. În urma acestei mărturisiri făcută de soţia sa, Diocleţian a poruncit să li se taie capetele, atât sfântului, cât şi împărătesei Alexandra. Pe drum, împărăteasa, fiind foarte slăbită, şi-a dat duhul, iar Sfântul Gheorghe şi-a plecat capul sub sabie în ziua de 23 aprilie 303.

În ţara noastră, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe are un adevărat cult. Numeroase biserici au fost înălţate în cinstea Sfântului Gheorghe, având hramul în ziua sa de pomenire, de asemenea, mulţi creştini îi poartă numele. Tot în ziua sa de prăznuire, 23 aprilie, militarii din forţele terestre sărbătoresc ziua categoriei de forţe, al cărei patron spiritual este Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă. Cu acest prilej, în garnizoanele din ţară se desfăşoară ceremonii militare de omagiere a jertfelor înaintaşilor şi de evocare a tradiţiilor de luptă ale unităţilor. (Text: Agerpres, Foto: harlauletnografie.files.wordpress.com, debanat.ro)