Secretele gastronomiei italiene

pizza

Turiştii din lumea întreagă care călătoresc în fiecare an în Italia ştiu foarte bine că în această ţară se mănâncă bine. Şi ceea ce asigură succesul gastronomiei italiene sunt preparatele simple, cunoscute peste tot în lume, şi gustoase… atunci când sunt corect executate.

Chefii italieni au arătat cum se realizează şi cum pot fi recunoscute copiile proaste ale acestor preparate emblematice – lasagna, paste carbonara, risotto milanez, tiramisu sau celebra pizza, relatează francetvinfo.fr.

Prima demonstraţie s-a făcut la Roma, unde s-au inventat pastele carbonara. La eliberarea din 1945, soldaţii americani au adus cu ei şuncă – astăzi în Italia se foloseşte carne de porc – şi au vrut să mănânce paste: aşa s-a „născut” acest fel de mâncare. Dar nu toată lumea respectă reţeta originală. În multe restaurante din Roma, nemaivorbind de cele din străinătate, reţeta este prost realizată, deoarece se foloseşte smântână, o insultă supremă pentru acest fel de mâncare, şi parmezan.

La Napoli nu trebuie ratată arta antică a preparării pizzei. Deşi se consumă peste tot în lume, ea a fost inventată la poalele Vezuviului. La început era un aluat simplu acoperit cu sos de roşii, consumat în portul Napoli. A devenit un preparat „nobil” când Regina Margherita a adăugat mozzarella şi busuioc – culorile Italiei care se năştea.

La Milano se prepară de secole un orez cu şofran care a luat numele oraşului, risotto milanez. Acesta se serveşte, între altele, cu osso bucco, mâncare milaneză cu tradiţie în bucătaria italiană, al cărei gust delicios este dat de gătirea lentă a rasolului de vită. Condimentul galben, „aurul”, care se adaugă la orezul fiert în bulion, este produs manual în Sardinia, cu o grijă meticuloasă.

Mâncărurile italiene au atât de mult succes pentru că plac tuturor, inclusiv copiilor, constată echipa francetvinfo.fr. În nordul Italiei, la Bologna, în restaurante se prepară lasagna bolognese tradiţionale, fierte îndelung şi asamblate cu precizie. Acest „tort de paste” are un echivalent de ciocolată: celebrul desert tiramisu pe care Carlo Campeone l-a inventat în 1971 la Treviso, fără să-l breveteze vreodată. (Text: Agerpres, Foto: mealnbrew.com)