SEAP nu va fi funcţional până pe 15 iunie

SEAP-internet

Sistemul Electronic al Achiziţiilor Publice (SEAP) nu va fi funcţional, în perioada 26 mai – 15 iunie, din cauza unor disfuncţionalităţi de natură tehnică şi operaţională de la nivelul sistemului apărute odată cu intrarea în vigoare a noilor legi în domeniul achiziţiilor publice, a anunţat, joi, 26 mai, Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP).

„Începând cu data de 26.05.2015, data intrării în vigoare a noilor legi în domeniul achiziţiilor publice şi totodată a abrogării prevederilor referitoare la evaluarea documentaţiilor de atribuire de către ANAP (…) iniţierea procedurilor de atribuire de către autorităţile contractante în SEAP va fi întreruptă temporar până la data de 15 iunie 2016. Pe aceasta perioadă, Sistemul Electronic al Achiziţiilor Publice (SEAP) nu va fi funcţional”, se arată într-un comunicat al ANAP.

Potrivit sursei citate, întreruperea este cauzata de disfuncţionalităţi de natură tehnică şi operaţională de la nivelul sistemului.

„În principal, până la acest moment nu a fost finalizată metodologia referitoare la fluxul de iniţiere în SEAP a procedurilor de atribuire, care trebuie adaptată la noua legislaţie”, arată ANAP.

Agenţia menţionează că varianta finală a pachetului legislativ a fost adoptată de Parlamentul României în data de 10 mai 2016, iar Normele metodologice de aplicare a noilor legi sunt pregătite pentru a fi aprobate în Guvern.

În aceste condiţii, ANAP recomandă autorităţilor contractante ca elaborarea şi transmiterea spre evaluare a documentaţiilor de atribuire să se facă începând cu data operaţionalizării sistemului informatic de la nivelul SEAP, adică începând cu 15 iunie 2016.

Noile legi privind achiziţiile publice au intrat joi în vigoare, însă normele de aplicare urmează să fie adoptate în Guvern pe 31 mai 2016 (Text: Agerpres, Foto:makemoneysteps.com)