Scurtă istorie a articolelor de lenjerie intimă

lenjerie-intima-Londra-02

De la rigidul corset la bikini şi tanga din nailon, expoziţia „Underwear” organizată la Victoria and Albert Museum din Londra prezintă trei secole de istorie a lenjeriei intime în Europa şi îndeosebi în Marea Britanie, precum şi strânsa ei relaţie cu moda fiecărei epoci.
„Moda şi lenjeria intimă sunt legate intrinsec, la fel ca în cazul ”oului şi găinii”…şi vrem să explorăm acest lucru”, a declarat pentru AFP Susanna Cordner, unul dintre responsabilii care au conceput expoziţia ce cuprinde circa 200 de piese.

lenjerie-intima-Londra-03

Expoziţia, care şi-a deschis porţile sâmbătă şi se va închide în 12 martie 2017, prezintă exponate din secolul al XVIII-lea. Femeile purtau pe post de lenjerie intimă un fel de body-uri din fibre naturale, direct pe piele. Peste acestea erau puse corsete care susţineau pieptul şi modelau silueta, fiind un fel de bază pentru rochii.

Aşa cum arată una din piesele importante ale expoziţiei, un corset realizat manual de o femeie de condiţie modestă din Whitby (coasta de nors-est a Angliei), corsetul nu era apanajul înaltei societăţi, ci era purtat de femeile din toate categoriile sociale.

lenjerie-intima-Londra-04

Expoziţia arată că şi unii bărbaţi purtau corsete sau centuri late pentru a-şi subţia silueta sau a-şi susţine spatele în timpul activităţilor sportive, fără a atinge totuşi exagerările constatate la femei la sfârşitul secolului al XIX-lea. Un corset de mătase din 1890 are circumferinţa taliei de 48 de centimetri, departe de actuala normă de 71 de centimetri în Marea Britanie. Medicii atrăgeau atunci atenţia asupra exagerărilor, care puteau avea efecte asupra sănătăţii, şi tot în acea epocă s-au înregistrat apeluri la revoltă împotriva acestui articol de lenjerie intimă.

În timp ce talia trebuia micşorată, umerii şi şoldurile erau puse în valoare prin crinoline care aveau însă dezavantajul că îngreunau mişcările şi puteau lua foc uşor.

Și bărbaţii au profitat în acea perioadă de produse care le puneau în valoare atributele, ca „Jockstraps„, un slip introdus în Statele Unite în 1887 mai întâi pentru ciclişti.

lenjerie-intima-Londra-01

Secolul al XX-lea a adus noi ţesături şi noi tehnologii, care au permis realizarea unor articole mai uşoare, mai uşor de întreţinut şi care au eliberat mişcările femeilor, fiind adaptate noilor tendinţe în silueta feminină, mai longilină şi vaporoasă.

A doua parte a expoziţiei arată cum corsetele, în versiune uşoară, se bucură de mare popularitate printre creatorii de modă. Agent Provocateur, de exemplu, scoate în evidenţă aspectul erotic al acestui obiect de îmbrăcăminte. De altfel şi Vivienne Westwood şi Jean-Paul Gaultier lasă corsetele la vedere, ca articole care se poartă pe deasupra. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/victoria and albert museum)