Sculpturile din nuiele ale lui Patrick Dougherty

sculptura nuiele-01

Patrick Dougherty, un artist din Carolina de Nord, a câştigat o reputaţie internaţională pentru împletiturile din nuiele cu forme masive, rotunde, asemănătoare unor cuiburi de păsări, înalte până la 10 metri.

sculptura nuiele-02

Sculpturile sale au o durată de viaţă limitată, care depinde de natura materialelor utilizate, şi se descompun, în natură, după un an sau doi.

Absolvent de studii post-universitare în domeniul administrării spitalelor şi a sănătăţii, Patrick a început să studieze istoria artei şi sculptura la Universitatea din Carolina de Nord, unde a început să înveţe despre tehnicile primitive de construire şi, combinând abilităţile de tâmplar cu dragostea pentru natură, a început să experimenteze cu nuielele ca material de construcţie.

sculptura nuiele-03

Prima operă de artă a fost casa lui. Adunând crengi căzute, pietre şi cherestea veche, Dougherty a construit o vilă, în care încă locuieşte cu soţia şi fiul lor. De altfel, casa îi este singurul loc de muncă permanent.

sculptura nuiele-04

În ultimii treizeci de ani, el a construit peste 230 de astfel de lucrări, care au putut fi văzute în întreaga lume – din Scoţia în Japonia, la Bruxelles şi peste tot în Statele Unite ale Americii. (Traducere şi adaptare după amusingplanet.com, Foto: stickwork.net, Video: youtube.com)

sculptura nuiele-09

sculptura nuiele-10

sculptura nuiele-11

sculptura nuiele-12

sculptura nuiele-13

sculptura nuiele-14

sculptura nuiele-05

sculptura nuiele-06

sculptura nuiele-07

sculptura nuiele-08