Sculpturi care aspiră să fie expuse în Piaţa Trafalgar din Londra

O sculptură având ca sursă de inspiraţie statuia unei zeităţi din Irak ce a fost distrusă de gruparea Statul Islamic sau o îngheţată ornată cu o dronă se numără printre lucrările care aspiră să fie expuse în Trafalgar Square din Londra, în cadrul programului Fourth Plinth (A patra plintă), destinat implicării cetăţenilor într-o dezbatere despre arta contemporană în spaţiile publice, potrivit EFE şi Reuters.

Organizatorii (Fourth Plinth Commissioning Group) au prezentat joi, 19 ianuarie, machetele lucrărilor care concurează pentru a fi amplasate pe „a patra plintă” din această celebră piaţă londoneză în 2018 şi în 2020.

Printre ele se numără lucrarea „The Invisible Enemy Should Not Exist” (Duşmanul invizibil nu ar trebui să existe), a americanului Michael Rakowitz, a cărei sursă de inspiraţie este statuia lui Lamassu, taur înaripat şi zeitate protectoare distrusă de gruparea Statul Islamic în 2015.

Lucrarea intitulată „The End”, a britanicei Heather Philipson, reprezintă o îngheţată pe care se află o muscă şi o cireaşă cu o dronă aşezată pe ea.

A fost prezentată, de asemenea, o lucrare inspirată din filmele SF, a artistei newyorkeze Huma Bhabha.

Alte proiecte sunt „High Way”, al mexicanului Damián Ortega, şi lucrarea intitulată „Old Clothes”, de Raqs Media Collective.

Cu ocazia prezentării acestor lucrări, primarul Londrei, Sadiq Khan, şi-a exprimat satisfacţia că printre finalişti nu figurează numai artişti britanici, ci „de pe tot globul”, ceea ce înseamnă că „Londra este deschisă creativităţii”.

Aceste machete vor rămâne expuse în Annenberg Court a Galeriei Naţionale (The National Gallery) din Londra până la 26 martie, lună în care se vor anunţa şi numele celor doi artişti ale căror lucrări vor împodobi Piaţa Trafalgar.

Concepută pentru a găzdui o statuie ecvestră a regelui William al IV-lea, „a patra plintă” a rămas goală timp de peste un secol din cauza lipsei de fonduri. În prezent, pe ea se află sculptura din bronz intitulată „Really Good” a artistului englez David Shrigley. (Text: Agerpres, Foto: AP, EPA)