Sculptorul Marian Zidaru s-a născut la 22 august 1956 la Baloteşti, judeţul Ilfov. A absolvit, în 1977, Liceul de Arte Plastice din Craiova.
Este licenţiat al Institutului de Arte Plastice ”Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, pe care l-a absolvit în 1981, la clasa profesorului Vladimir Predescu. A primit numeroase burse de studii, în România, Marea Britanie, Italia, Germania. În perioada 1991-1995 a fost asistent la Catedra de Sculptură a Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti.
Marian Zidaru participă cu lucrări de sculptură şi desen la expoziţii naţionale şi internaţionale de grup, promovând o artă cu mesaj religios. Împreună cu soţia sa, artistul plastic Victoria Zidaru, sunt liderii unei tendinţe artistice afirmate în ultimii ani de comunism ca alternativă, refugiu şi protest împotriva represaliilor regimului totalitar, tendinţă îndeobşte cunoscută sub denumirea de ”neo-ortodoxă”. Între 1987-1990 a lucrat la monumentul ”Poarta împărătească” din Hunedoara.
Dintre expoziţiile personale amintim: ”Galeria Atelier 35” (Bucureşti, 1983), ”Rememorare” sau ”Crăciun însângerat” (Muzeul Satului, Bucureşti, 1985), ”Slava Noului Ierusalim” (Ublacker, Haus Gallery, Munchen, 1993), ”Povestea Crăciunului” (Castelul Peleş, Sinaia, 1996-1997), ”Scara Îngerilor” (Institutul Cultural Român din New York, 2000),”Transvestire” (2004), „Anotimpurile Îngerilor” (Coreea, 2007) etc.
Expoziţia sa din iunie 2007 de la ”Căminul Artei”, intitulată ”Clasic”, a cuprins lucrări în ulei pe pânză şi bronzuri (”Serafim”, ”Înger rănit”, ”Născătoare”, ”Mâinile Domnului”, ”Îngerul Pământului”, ”Mâna Maicii Domnului”). Între 28 aprilie şi 12 mai 2009, tot la ”Căminul Artei”, sculptorul şi soţia sa au avut o expoziţie personală de sculptură, pictură şi broderie, intitulată ”Voievozi”, în care reperul major a fost figura domnitorului Constantin Brâncoveanu. Expoziţia a reprezentat un fragment dintr-un proiect mai amplu cu titlul ”Îngeri, tronuri, voievozi”.
O altă expoziţie, cu titlul ”Dictatura Florilor”, semnată de Marian şi Victoria Zidaru, a avut vernisajul în iunie 2010, tot la ”Căminul Artei”. Realizată din colaborarea a cinci copii care au lucrat sub îndrumarea sculptorului, expoziţia a reunit desene cu flori, păsări, animale, precum şi lucrările ”Îngeri interpretaţi” şi ”Îngeri pictaţi”. Noutatea expoziţiei a reprezentat-o expunerea a două verticale de patru metri, numite ”Îngeri pe o temă românească”, preluată de pe covoare, ţesături, vase, încrustaţii în lemn: ”Îngerul Luminii” şi ”Îngerul Iubirii”.
La 4 decembrie 2006 a avut loc la Bucureşti vernisajul expoziţiei ”Dar de Crăciun”, reunind creaţii ale unor renumiţi artişti plastici din România, între care şi Marian Zidaru. Marian şi Victoria Zidaru s-au numărat, alături de alţi plasticieni români (Gheorghe Anghel, Ioan Iacob, Sorin Ilfoveanu, Adrian Ilfoveanu, Mircea Roman), printre artiştii prezenţi cu pictură, desen, sculptură şi tapiserie în spaţiile Centrului Expoziţional Rocca Paolina din Perugia, la expoziţia sub titlul „Mitologii subiective”, deschisă între 30 mai şi 28 iunie 2009.
În 2011, Marian Zidaru participă, alături de aproximativ 100 de artişti de renume din întreaga ţară, la cea de-a doua ediţie a Bienalei naţionale de plastică mică, desfăşurată sub titlul „Vârsta de bronz”, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. În 2014, expoziţia ”Îngeri, Tronuri, Voievozi”, cu lucrări ale soţilor Marian şi Victoria Zidaru, a fost deschisă la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti Mogoşoaia. Mai recent, lucrări ale lui Marian Zidaru au fost prezentate, alături de lucrări ale altor artişti, în cadrul expoziţiei ”Artistul la treizeci de ani”, vernisată la 12 aprilie 2016 la sediul ArCuB din Bucureşti.
A participat, de asemenea, la expoziţii internaţionale de grup la Atena (1984), Cleveland (1985), Munchen (1990), Sao Paolo (1991), Veneţia (1993), Leipzig (1998), Paris (2007), Londra (2009) etc.
Lucrări ale sale se găsesc în renumite muzee şi galerii din România (Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti, Colecţia de Artă a Casei Regale a României de la Palatul Elisabeta) şi din lume, precum şi în colecţii particulare de artă din Europa, Statele Unite ale Americii şi Asia.
Marian Zidaru a primit Premiul Revistei ”Amfiteatru” (1979), „Premiul Atelier 35″ (1984), Premiul II la Bienala Internaţională de Desen de la Cleveland (1985), Premiul pentru tineret al Uniunii Artiştilor Plastici din România (1987), Premiul Ionel Jianu, Distincţie ARA (1995). În 2004, a fost nominalizat la Premiul ”Ion Andreescu” al Academiei Române.(Text: Agerpres, Foto: modernism.ro)