Scrumbia de Dunăre afumată

scrumbie-afumata

Scrumbia de Dunăre afumată, primul produs piscicol realizat din resursa Deltei Dunării, ar putea primi anul viitor certificat european Indicaţie Geografică Protejată (IGP), dosarul privind cererea de atribuire a acestuia fiind transmis zilele trecute Uniunii Europene.

Asociaţia Ro-Pescador a început procedura pentru obţinerea certificatului IGP în anul 2014, iar luna aceasta a expirat perioada de opoziţie naţională, astfel încât Ministerul Agriculturii şi

Dezvoltării Rurale a transmis Uniunii Europene dosarul cu cererea de atribuire a IGP pentru scrumbia afumată de Dunăre.

‘Reuşita noastră de a obţine recunoaşterea ca produs IGP va fi şi reuşita gastronomiei româneşti. Este un produs de calitatea specific şi reprezentativ pentru tradiţia culinară locală’, a declarat reprezentantul Asociaţiei Ro-Pescador, Dan Buhai, potrivit unui comunicat de presă al asociaţiei.

Scrumbia de Dunăre afumată ar putea să primească certificatul IGP în următoarele şase luni.

‘Practic, dacă se dă undă verde, acceptarea ca produs IGP se va suprapune cu începutul perioadei de capturare a scrumbiei, martie-august’, a precizat  reprezentantul asociaţiei, Tiberiu Cazacioc.

Scrumbia de Dunăre migrează în perioada martie-august din Marea Neagră în Dunăre pentru reproducţie, atunci când pescarii din comunităţile riverane fluviului pot să o şi captureze. Specia este recunoscută drept cel mai bogat peşte în grăsimi la nivelul ei de mărime.

După ce este curăţată de solzi şi intestine, scrumbia este afumată la rece cu rumeguş de lemn de esenţă tare, apoi răcită şi maturată, ea putând fi consumată ca atare sau folosită în alte preparate.

România are în momentul de faţă trei produse certificate IGP, telemeaua de Ibăneşti, salamul de Sibiu şi magiunul de prune de Topoloveni, UE înregistrând deja cererile pentru acordarea acestui certificat pentru alte două produse, cârnaţii de Pleşcoi şi novacul afumat din Țara Bârsei.

La nivel european, există 1.374 de produse agro-alimentare certificate IGP, DOP sau STG.

Certificatul IGP atestă faptul că produsul este originar dintr-o anumită regiune şi posedă o calitate specifică atribuite originii geografice, condiţiile de recunoaştere a produselor IGP permiţând ca materiile prime folosite să provină din afara originii geografice, iar anumite etape ale procesului de producţie să aibă loc în afara ariei geografice de origine.

Înfiinţată în anul 2005, asociaţia Ro-Pescador, alături de autorităţi tulcene şi asociaţii neguvernamentale, a fost în ultimii ani ai exerciţiului financiar european 2007-2013 unul din actorii de bază ai Grupului local de pescărie durabilă Delta Dunării. Pe baza unei strategii de dezvoltare integrată a Deltei Dunării, grupul a primit o finanţare nerambursabilă în valoare de peste 20 de milioane de euro care a putut fi accesată de comunităţile din Rezervaţie. Acestea au reuşit să realizeze proiecte în valoare de circa 50% din suma totală oferită de Uniunea Europeană. (Text: Agerpres, Foto: bucataria-romaneasca.ro)