Schnauzerul pitic

Schnauzer-02

Câine inteligent, alert şi vioi, foarte vigilent şi devotat familiei în mijlocul căreia trăieşte, Schnauzerul pitic se adaptează la fel de bine la viaţa în aer liber, cât şi la cea dintr-un apartament de bloc.

Originar din Germania, Schnauzerul se împarte în trei categorii: pitic, standard şi uriaş. Chiar dacă seamănă foarte mult între ele, toate cele trei categorii sunt considerate rase separate. Însă, prototipul şi, totodată, cel mai vechi este Schnauzerul standard, întâlnit în regatele Wurttemberg şi Bavaria încă din anul 1492, notează site-ul www.animale.ro.

Cea mai nouă dintre cele trei rase este Schnauzerul pitic. El este şi cel mai mic, de altfel, fiind copia în miniatură a Schnauzerului standard, obţinut prin încrucişări repetate între exemplarele cele mai mici ale rasei de talie mai mare şi prin împerecherea cu Affenpincher, notează site-ul www.infocaini.ro.

Schnauzerul pitic este un câine de talie mică, robust şi compact. Are capul de formă dreptunghiulară, cu ochi mici şi ovali. Urechile sunt mici, de forma literei V, care la naştere stau lipite de cap, iar ulterior pot fi tăiate pentru a sta ridicate. Are o robă deasă, sârmoasă, cu sprâncene groase şi arcuite, cu mustăţi lungi şi cu barbă, elemente caracteristice rasei. Blana poate fi de culoare neagră sau cenuşie, cea mai întâlnită coloraţie fiind cea de sare cu piper. Înălţimea la nivelul greabănului este de 30-36 cm, iar greutatea corporală este de aproximativ 5-7 kg.

Schnauzerul nu năpârleşte, dar blana trebuie trimată de două-trei ori pe an, prin îndepărtarea părului mort asigurându-se o aerisire a pielii, dar şi o creştere viguroasă a firului de păr şi accentuarea culorii. Trebuie îndepărtat şi părul în exces din urechi şi dintre pernuţele de la picioare, iar barba şi sprâncenele trebuie pieptănate, în caz contrar se încâlceşte şi îi intră păr în ochi. Urechile trebuie verificate şi uscate foarte bine după îmbăiere, altfel pot apărea infecţii.

Această rasă nu se tunde, pentru că blana nu se va reface decât în câţiva ani, notează site-ul www.infocaini.ro. Fiind un câine activ şi energic, Schanauzerul pitic are nevoie de o cantitate zilnică de calorii, prin asigurarea dozei necesare de proteine, grăsimi şi carbohidraţi. Se recomandă alimentele cu puţine grăsimi şi evitarea dulciurilor, pentru a preveni apariţia unor probleme grave de sănătate.

Această rasă este una dintre cele mai sănătoase şi fără riscuri, dar, în cazul în care nu primesc o alimentaţie echilibrată, Schnauzerii pot prezenta boli cauzate de grăsime şi obezitate, cum ar fi pancreatita, diabetul sau afecţiuni ale oasele şi ochilor. Speranţa de viaţă pentru Schanauzerul pitic este de 13 ani.

Este un câine inteligent, vioi şi vigilent, este loial familiei care îl creşte, se înţelege bine cu copiii, fiind şi el mereu dornic de joacă. Este sociabil şi cu alte animale, cu excepţia rozătoarelor şi a păsărilor.

Schnauzer-01

Este considerat ideal pentru familie, fiind un companion conştiincios, curajos şi protector. Îi place mişcarea, dar se adaptează şi la un ritm mai puţin activ. Prin urmare, poate trăi atât în aer liber, cât şi în apartament. Potrivit site-ului www.toateanimalele.ro, Schanauzerul pitic este un câine care învaţă repede, este deschis şi adaptabil, cu toate că uneori se dovedeşte uşor încăpăţânat, iar în cazul lui se recomandă un dresaj blând, dar consecvent.

Folosit în trecut pentru distrugerea animalelor dăunătoare, cum ar fi şoarecii sau şobolanii, Schanauzerul pitic este, în prezent, un câine de pază foarte bun, dar şi un companion extrem de agreabil. Nu este nici timid, dar nici agresiv, apărându-şi casa şi stăpânul mai degrabă prin lătrat decât prin muşcat. Până când stăpânul nu-şi arată acordul faţă de intrusul de pe proprietatea sa, câinele nu încetează din lătrat şi nici nu-l slăbeşte pe acesta din ochi. Sunt, însă, foarte ascultători, dornici de a face pe plac stăpânului. (Text: Agerpres, Foto: vetstreet.com, Video; youtube.com)