Scaune vorbitoare

scaune-vorbitoare-01

Familia Sütő din localitatea covăsneană Vârghiş se ocupă de aproape 500 de ani de confecţionarea, sculptarea şi pictarea mobilierului, secretele acestui meşteşug tradiţional fiind transmise din tată în fiu de 15 generaţii.

Casa familiei Sütő găzduieşte un mic muzeu cu piese vechi de mobilier, fiecare dintre ele cu o istorie, semnificaţie şi poveste aparte.

Aici am aflat povestea ‘scaunelor vorbitoare’, care nu numai că erau nelipsite din casele secuilor din zonă, ci ocupau, pe vremuri, un loc de cinste, în mijlocul odăii, pentru că poziţia lor exprima starea de spirit a familiei. Practic, scaunele simbolizau bărbatul şi femeia, iar dacă erau orientate unul către altul, însemna că în casă e pace şi armonie, iar dacă erau aşezate invers, însemna că sunt certaţi.

scaune-vorbitoare-02

Astfel, toţi cei care cunoşteau mesajele ‘scaunelor vorbitoare’ aveau grijă ca imediat ce treceau pragul unei case, să se uite la acestea, pentru a şti dacă au nimerit sau nu într-un moment bun.

‘Dacă erau mai multe certuri în familie, atunci copiii schimbau între ele spătarele scaunelor, iar acesta era semnalul că nu e momentul potrivit pentru vizite. Și dacă cineva intra, cum vedea scaunele aşa, pleca (…) De aceea se numesc scaune vorbitoare’, a declarat Sütő Istvan.

Printre cele mai interesante piese din colecţia familiei se numără un ‘frigider’ inedit, montat, conform tradiţiei locului, în peretele nordic al casei, pentru că este cel mai răcoros, şi un colţar pictat cu motive tradiţionale, unde, de regulă, oamenii ţineau biblia sau băuturile. ‘Sau chiar pe amândouă‘, spune, cu umor, Sütő Istvan.

Cei care vizitează micul muzeu din Vârghiş vor afla şi despre alte obiceiuri interesante ale locului, cum ar fi agăţarea cizmelor de grindă, lângă pălărie, pentru a se păstra mai bine. (Text,foto si video: Agerpres)