Scara Potemkin din Odesa

Scara Potemkin1

Făcută celebră de filmul epic al lui Serghei Eisenstein „Crucişătorul Potemkin” (1925), Scara Potemkin se află în cel de-al treilea oraş ca mărime din Ucraina – Odesa, şi este simbolul emblematic al oraşului.

Este o scară mare, situată în partea dinspre mare a oraşului şi are rolul de intrare în port. Odesa, fiind cocoţată pe un platou înalt de stepă, avea nevoie de acces direct la portul de sub ea. Înainte de a fi construite treptele, accesul la port se făcea pe poteci şi scări de lemn brut.

Scara Potemkin2

În 1837 a fost luată decizia de a se construi o „scară monstruoasă”; un arhitect italian, Francesco Boffo, a fost chemat pentru a proiecta scara, iar unui inginer englez, pe nume Upton, i-a fost încredinţată responsabilitatea construirii.

Treptele au fost construite între 1837 şi 1841, folosindu-se gresie gri-verzui importată din portul austriac Trieste (în prezent în Italia). Scara are o lungime de 142 de metri şi o diferenţă de nivel de 27 de metri.

Scara Potemkin3

Iniţial a avut 200 de trepte. Scara a fost atât de precis proiectată, încât creează o iluzie optică, astfel încât cei aflaţi în partea de sus văd doar o serie de trepte mari, în timp ce oamenii din partea de jos a scării văd toate treptele ca şi cum ar fuziona într-un singură masă în formă de piramidă.

În 1933, treptele erodate au fost reparate şi gresia a fost înlocuită cu granit de culoare gri-trandafiriu, iar intervalele au fost acoperite cu asfalt. Cele mai mici opt trepte sunt acoperite astăzi de nisip, căci – atunci când portul a fost extins- numărul de trepte s-a redus la 192.

Scara Potemkin4

Scenă din filmul „Crucişătorului Potemkin”

Pe partea stângă a scărilor a fost construit un funicular în 1906, pentru a transporta oamenii care nu doreau să meargă pe jos. După 50 de ani de funcţionare, funicularul a fost considerat depăşit şi a fost înlocuit cu o scară rulantă, construită în 1970.
Treptele sunt cunoscute astăzi, oficial, ca Scara Primorsky, dar de-a lungul timpului a avut alte diverse nume, cum ar fi Bulevardul Treptelor, Scara Gigantică sau Treptele Richelieu.

Scara Potemkin5

După revoluţia sovietică, în 1955, Scara Primorsky a fost redenumită Scara Potemkin, în onoarea împlinirii a 30 de ani de la realizarea „Crucişătorului Potemkin”, un film care prezintă o versiune dramatizată a revoltei din 1905, când echipajul cuirasatului rus Potemkin s-a răzvrătit împotriva ofiţerilor regimului ţarist. Pe aceste trepte soldaţii au deschis focul asupra oamenilor, pe 14 iunie 1905.

După declararea independenţei Ucrainei, la fel ca multe străzi din Odesa, Scara Potemkin a fost întoarsă la numele anterior, Scara Primorsky. Dar locuitorii Odesei o cunosc şi se referă la scară în continuare cu numele ei sovietic.(Traducere şi adaptare după amusingplanet.com, Foto: flickr.com, en.wikipedia.org, Video: youtube.com)