Satul de pescari Al Max din Alexandria

Satul-Alexandria1

Al Max (scris şi El Max) este unul dintre cartierele oraşului Alexandria din Egipt, situat în districtul Amriya, în partea de vest a Alexandriei. Al Max este vizitat rareori, deşi este unul dintre cele mai frumoase locuri din Egipt.

Satul-Alexandria2

Al Max este o comunitate de pescari, situată de-a lungul canalului de apă dulce Mahmoudiyah, săpat în anul 1820, sub comanda viceregelui Mohamed Ali, pentru a aduce apa din Nil în Alexandria şi, de asemenea, pentru circulaţia navelor de marfă. Canalul a primit numele de la sultanul Mahmud al II-lea, sultan atât al Istanbulului, cât şi al Egiptul, care era un stat otoman.

Satul-Alexandria3

Canalul Mahmudiya trece prin partea de sud a oraşului şi, printr-o serie de ecluze, intră în portul Alexandria, portul principal al Egiptului. Canalul a jucat un rol important în navigaţia din timpul secolului al XIX-lea, permiţând ca încărcăturile din Egiptul de Sus, din Orientul Mijlociu şi din Egiptul de Jos să fie aduse în Alexandria, fără a trece prin oraşul Rosetta şi prin gura de vărsare a râului, unde mai multe nave s-au scufundat în apele tulburi. De asemenea, navele aflate în tranzit prin Alexandria cu mărfuri importate ajungeau la Cairo trecând prin Canalul Mahmoudiyah.

Satul-Alexandria4

Astăzi, Canalul Mahmoudiyah este utilizat în principal pentru irigaţii şi pentru a furniza apă potabilă Alexandriei. Pe el este oprită navigaţia şi o comunitate de pescari şi-au stabilit reşedinţa în jurul lui.

Case mici se înşiră aproape de apă, iar bărcile sunt aliniate ca într-o imagine de pe o carte poştală. Viaţa de zi cu zi a localnicilor gravitează în jurul prelucrării, depozitării, transportării şi vânzării peştelui. Cu sute de bărci repezidu-se pe canal, Al Max seamănă cu „Veneţia Egiptului”, aşa cum a şi fost numit.

Satul-Alexandria5

În ultimii ani, poluarea produsă de industria chimică şi petrolieră din zona, precum şi neglijenţa guvernului au afectat tragic comunitatea de pescari. Al Max este unul dintre cele câteva locuri care au fost afectate de poluarea mediului, ce a lovit Egiptul în ultimele decenii.(Traducere şi adaptare după amusingplanet.com, Foto: alexandriadaytours.com, gudran.com, panoramio.com, Amr Abdallah Dalsh/Reuters)