Sărbătoarea curţilor interioare din Cordoba

Cordoba-04

Primăvara, când soarele încă nu încălzeşte în exces şi zilele sunt mai lungi, pădurile, grădinile şi parcurile par mai frumoase ca oricând.

Spania ascunde multe locuri care merită să fie descoperite primăvara: de la cireşii în floare din Valle del Jerte şi natura în stare pură din pădurea Selva de Irati, până la peisajele de munte din Sierra de Gredos şi ansamblul de lacuri Lagos de Covadonga, trecând prin Parque de la Quinta de los Molinos (Madrid), grădina de trandafiri „La Rosaleda” din parcul madrilen El Retiro sau curţile interioare din Cordoba deschise publicului cu prilejul sărbătorii dedicate lor, semnalează site-ul guiadelocio.com.

De oriunde ar fi, turistul are la dispoziţie o excursie gândită pentru a se bucura de spectacolul oferit simţurilor de acest anotimp.

În curţile interioare ale Cordobei, garoafe şi muşcate în o mie şi una de culori atârnă, în perfect contrast, pe zidurile albe ale caselor văruite. În „patios” se află fântâni sau o simplă masă şi un scaun, unde cel care se aşează se poate bucura de mireasma florilor şi mirosul pământului proaspăt udat.

Cordoba-02

Cordoba celebrează în fiecare an sărbătoarea curţilor sale interioare („Fiesta de los Patios de Córdoba”), eveniment înscris de UNESCO pe lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii.

În 2016, sărbătoarea se desfăşoară între 2 şi 15 mai. Primăria oraşului organizează cu acest prilej un concurs de „patios” şi, în paralel, au loc numeroase spectacole folclorice, potrivit site-ului turismodecordoba.org.

Cordoba-03

În cadrul concursului se acordă diverse categorii de premii, în funcţie de ornamentaţia vegetală şi florală a curţilor, grilajelor şi balcoanelor.

Curţile interioare participante la concurs sunt deschise publicului pe întreaga perioadă a sărbătorii.

Spectacolele se organizează mai ales în curţile mai mari, unde se interpretează în special cântece şi dansuri flamenco. Aceste curţi interioare devin loc de distracţie şi de celebrări colective în care toţi mănâncă şi beau împreună.

Cordoba-05

„Fiesta de los Patios de Córdoba” promovează funcţia curţii interioare ca loc de întâlnire interculturală şi încurajează un mod de viaţă colectiv sustenabil, bazat pe stabilirea unor legături sociale solide şi a unor reţele de solidaritate şi schimburi între vecini, stimulând în acelaşi timp dobândirea de cunoştinţe şi respectul faţă de natură, apreciază UNESCO pe site-ul său.

flamenco

Majoritatea curţilor interioare se află în cele mai vechi cartiere ale Cordobei. Printre acestea se numără cartierele „Santa Marina”, „San Andrés”, „San Lorenzo”, „Alcázar Viejo”, „Judería”, potrivit site-ului cordoba24. În cartierul „Santa Marina” se află palatul muzeu „Palacio de Viana„, care include nu mai puţin de 12 „patios”. (Text: Agerpres, Foto: spain-holiday.com, prestigeshow.org)