Şarba, un vin specific zonei Odobeşti

vin-albŞarba este un soi românesc de struguri albi, relativ nou, obţinut la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Odobeşti, prin fecundarea liberă a soiului Riesling italian, de către Gheorghe Popescu şi colaboratorii, potrivit prof.dr.Liliana Rotaru, în volumul „Soiuri de viţă-de-vie pentru struguri de vin” (2009).

Soiul Şarba a fost omologat în 1972 şi poartă denumirea dealului omonim din cadrul podgoriei Odobeşti. Iniţial, acest soi a fost cultivat doar pe Dealul Şarba, dar ulterior s-a extins în podgoriile din sudul Moldovei (Odobeşti, Coteşti, Dealurile Bujorului, Zeletin), precum şi în zonele colinare din Muntenia şi Oltenia (Dealurile Buzăului, Dealu Mare, Ştefăneşti, Drăgăşani).

Boabele sunt sferice, uşor ovoidale, cu pieliţa subţire, colorată galben-verzui, aurie pe partea însorită, cu pulpa zemoasă şi aroma fină specifică soiului. Soiul are o bună rezistenţă la ger, dar este sensibil la secetă şi la putregaiul cenuşiu al strugurilor, îndeosebi în toamnele ploioase.

Maturarea strugurilor se realizează în a doua jumătate a lunii septembrie, când ajung la o concentraţie în zaharuri situată între 195 şi 210 g/l, putând atinge chiar 230 g/l, la supramaturare. Din Şarba se obţin vinuri de calitate superioară, cu o tărie alcoolică de 11,5-12,5% vol.

Asemenea vinului Galbenă de Odobeşti, Şarba este considerat un vin specific al Odobeştilor, datorită faptului că „păstrează foarte bine specificul locului de producere”, notează acad.Valeriu D. Cotea şi colaboratorii în „Podgoriile şi vinurile României”. La începuturile sale, vinul de Şarba a fost considerat un soi semiaromat, prezentând o aromă ce sugerează mirosul de trandafiri de dulceaţă. Ulterior, însă, aroma s-a mai estompat, fără a avea o explicaţie certă în acest sens.

Potrivit prof.Viorel Stoian, în „Marea carte a degustării vinurilor”, acest fapt s-ar putea datora fie unor cauze genetice, fie condiţiilor pedoclimatice, fie unor elemente ce ţin de agrotehnică sau de tehnologia de vinificaţie. Unele vinuri, însă, au păstrat aceeaşi aromă cu cea de la momentul omologării.

Acad.Valeriu D. Cotea susţine că vinul de Şarba obţinut în plaiul omonim sau în zonele colinare ale localităţilor Vărsătura şi Scânteia, se bucură de mai multă apreciere din partea specialiştilor.

Fiind un vin uşor, semiaromat, cu o aciditate potrivită, de culoare galben-verzuie, Şarba permite diferite asocieri culinare. Se armonizează foarte bine cu preparate din carne de pasăre şi legume. (Text: Agerpres, Foto: bizoo.eu)