Săptămâna Haferland – clasică şi gospel, balul tradiţional, demonstraţii de meşteşuguri

Haferland

Concerte de muzică clasică şi gospel în bisericile fortificate, balul tradiţional săsesc, demonstraţii de meşteşuguri şi degustări de produse locale vor avea loc, de miercuri, 10 august, până lunea viitoare, la cea de-a IV-a ediţie a Săptămânii Haferland, eveniment cultural dedicat promovării zonei săseşti din Transilvania.

Potrivit unui comunicat al organizatorilor, evenimentul, la care sunt aşteptaţi peste 2.500 de turişti, se va desfăşura în localităţile Fişer, Rupea, Saschiz, Viscri, Roadeş, Criţ, Cloaşterf şi Meşendorf.

Festivalul va fi deschis în localităţile Fişer şi Rupea cu expoziţii, ateliere şi proiecţii de film, poveşti despre cetate, muzică şi activităţi cu participarea publicului.

Evenimentele vor continua în fiecare zi în altă localitate, vizitatorii fiind aşteptaţi cu expoziţii, proiecţii de film, degustări de produse preparate după vechi reţete săseşti, ateliere de pictură, concerte cu muzică de fanfară sau gospel.

Pentru ziua de 13 august, organizatorii festivalului au hotărât să adapteze programul activităţilor, în semn de respect faţă de funeraliile Reginei Ana.

Ziua principală a festivalului, 14 august, respectiv Ziua satului Criţ, va fi deschisă de fanfara locală cu o invitaţie la sărbătoare, sub motto-ul „Saşii te aşteaptă în familie!”. Pe parcursul zilei vizitatorii vor putea participa la dansuri tradiţionale săseşti, cursuri de dans săsesc pentru copii şi adulţi, expoziţii, lansări de carte, trasee de bicicletă, precum şi un spectacol de teatru interactiv pentru copii — „Aventuri în Haferland”. Seara se va încheia cu prezentarea filmului „Renaşterea Orgii Baroce, povestea restaurării orgii din Biserica Fortificată din Criş”, un bal săsesc şi un foc de artificii.

Evenimentele din cadrul Săptămânii Haferland se vor încheia pe 15 august, în satele Cloaşterf şi Meşendorf.

Ediţia din acest an a festivalului beneficiază de înaltul patronaj al viceprim-ministrului Vasile Dîncu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, şi al preşedintelui Federaţiei Mondiale a Saşilor, Bernd Fabritius, membru al Bundestag-ului.

Organizatorul evenimentului este Fundaţia Michael Schmidt, împreună cu Fundaţia Tabaluga, iar partener oficial al festivalului este Autoritatea Naţională pentru Turism.

Primele trei ediţii ale festivalului Săptămâna Haferland au strâns peste 4.000 de participanţi şi s-au bucurat de prezenţa a zeci de personalităţi ale vieţii culturale şi sociale din România şi din Germania.

Regiunea săsească din Transilvania, cuprinsă între Rupea şi Sighişoara, a fost denumită ‘Țara Ovăzului’ sau Haferland, întrucât localnicii obişnuiau să cultive aceste cereale din cauza climatului mai aspru, potrivit site-ului evenimentului.(Text: Agerpres, Foto: facebook.com/ Saptamana Haferland)