Sankt Petersburg-ul lui Vladimir Putin

Sankt Petersburg

Turiştii aflaţi în vizită în fosta capitală a Imperiului Rus pot descoperi acum Sankt Petersburg-ul preşedintelui Vladimir Putin, graţie unui tur în care vor afla detalii despre cei 44 de ani petrecuţi aici de liderul rus în perioada în care oraşul se chema încă Leningrad, relatează AFP.

„Acest tur al Sankt Petersburg-ului lui Putin este popular în special în rândul turiştilor străini”, povesteşte ghidul acestei vizite de două ore jumătate, pentru care turiştii trebuie să plătească 1.800 de ruble (circa 25 de euro).

La putere în permanenţă — fie la Kremlin, fie ca şef al guvernului — încă de la sosirea sa pe scena politica rusă în 1999, Vladimir Putin se bucură de o formidabilă popularitate, acţiunile sale politice fiind aprobate de trei sferturi din ruşi.

Pe parcusul vizitei, ghidul şi-a propus să îi facă pe turişti să-l cunoască mai bine pe omul Vladimir Putin. Turul include o vizită la maternitatea — cea mai veche din Sankt Petersburg — unde Putin s-a născut la 7 octombrie 1952, dar şi pe strada Baskov, din apropiere, unde viitorul preşedinte şi-a petrecut copilăria în mijlocul „unei familii simple, muncitoreşti”.

Vizita îi poartă pe turişti în curtea în care, copil fiind, viitorul lider „vâna şobolani”, dar şi la sediul local al FSB, fostul KGB, unde Putin a fost recrutat în 1975. Turul include şi locul în care preşedintele a întâlnit-o pe Liudmila, mama celor două fiice ale sale, de care a divorţat în 2013.

„Volodya (diminutiv al lui Vladimir) nu a fost un copil model”, le povesteşte ghidul turiştilor, stârnind zâmbete în rândul audienţei.

Putin a trăit circa 44 ani în fosta capitală imperială, înainte de a pleca la Moscova, unde a fost ales preşedinte în martie 2000, succedându-i lui Boris Elţin.

Ghidul dă asigurări că „aceste vizite nu au nimic ideologic”, fiind rezultatul curiozităţii turiştilor faţă de personalitatea preşedintelui rus şi a dorinţei de a regăsi ambianţa Sankt Petersburg-ului din epoca sovietică. (Text: Agerpres, Foto: saint-petersburg.com)