Sangiovese, vinul cel mai răspândit în Italia

sangiovese-01

Sangiovese este principalul soi pentru vinuri roşii din regiunea italiană Toscana şi, totodată, cel mai răspândit soi pentru vinuri din Italia, fiind folosit atât singur, pentru obţinerea vinurilor Brunello di Montalcino (100% Sangiovese), cât mai ales în cupaje, ca soi dominant, cum ar fi, spre exemplu, pentru vinurile Chianti classico şi alte Chianti sau Vino Nobile di Montepulciano, în care participă în proporţie de 70-100%, notează autoarea Jancis Robinson et al. în lucrarea ”Wine Grapes” (2012).

Soiul a fost menţionat pentru prima dată de Soderini, în tratatul său de ”Viticultură” (1600), sub denumirea de Sangiogheto, dar este cunoscut şi cu denumirile de Sangiovetto sau Nielluccio (în Corsica). Până nu demult, soiul Sangiovese a fost considerat a avea origine toscană, dar în anul 2004, Vouillamoz et al. au dovedit, pe baza studiilor ADN, că soiul este pe jumătate toscan, pe jumătate calabrian, provenind din încrucişarea soiului Ciliegiolo (toscan) cu Calabresse di Montenuovo (din sudul Italiei).

De regulă, vinurile obţinute din soiul Sangiovese sunt lăsate la maturare în baricuri, butoaie specifice din lemn de stejar, de 225 litri, originare din regiunea viticolă Bordeaux şi folosite, în prezent, în majoritatea ţărilor viticole ale lumii. Sunt vinuri de o corpolenţă medie, dar pot fi şi uşoare, iar culoarea nu este la fel de intensă ca aceea a altor vinuri roşii.

În general, sunt folosite în cupaje cu alte vinuri roşii, pentru un plus de culoare şi de corpolenţă, notează site-ul www.wine-road.com. Sunt renumite pentru aciditatea crescută şi pentru nivelul ridicat de taninuri. Tocmai aceste caracteristici fac din acest vin un bun însoţitor al mâncărurilor, armonizându-se foarte bine cu pastele cu sos roşu, cu pizza, cu friptura de pui şi alte cărnuri la grătar.

Dintre caracteristicile dominante ale soiului Sangiovese se remarcă faptul că este sensibil la locul de plantare şi că ajunge la maturare relativ târziu, potrivit site-ului www.jancisrobinson.com. Aceasta înseamnă că, dacă este plantat la o altitudine prea mare, în Toscana, poate produce vinuri înţepătoare, din struguri care nu au ajuns la maturare deplină. În vremurile de demult, când soiul nu se bucura nici pe departe de statutul pe care l-a dobândit în prezent, Sangiovese tindea către supraproducţie, ceea ce-i accentua această tendinţă de aciditate crescută şi taninuri nematurate.

Pe de altă parte, având o pieliţă subţire şi fiind deseori folosit în cupaje cu struguri albi, după doar câţiva ani la sticlă culoarea devenea maronie. În prezent, însă, Sangiovese este un vin nobil, devenind produsul unor recolte mai mici, dar care concentrează atât culoarea, cât şi savoarea. În ceea ce priveşte aroma vinului pur de Sangiovese, aceasta acoperă un spectru foarte larg, de la dude, prune, la condimente, tutun sau chiar castane.

sangiovese-02

Sangiovese este soiul cel mai răspândit din Italia, ocupând o suprafaţă de 71.619 ha în 2010, faţă de 62.761 ha în anul 2000, notează Kym Anderson, în volumul ”Which Winegrape Varieties are Grown Where?” (2013). Soiul este cultivat şi în Franţa, California, Elveţia, Malta, Turcia, Israel, Argentina, Chile, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Africa de Sud etc.

Potrivit prof. dr. Liliana Rotaru, în volumul ”Soiuri de viţă-de-vie pentru struguri de vin” (2009), în România a fost introdus în anii 1962-1963, pentru cultura pe nisipurile din sudul Olteniei. S-a adaptat foarte bine la solurile nisipoase, având şi o rezistenţă foarte bună la secetă. Se caracterizează prin acumulări bune de zaharuri, de 175-185 g/l, şi o aciditate totală a mustului echilibrată. Soiul se cultivă pe nisipurile din sudul Olteniei şi în centrele viticole din judeţele Brăila şi Buzău.

Vorbind despre acest soi, specialistul Carlo Ferrini afirma că ”niciun strugure nu aduce mai multă bucurie şi nici mai multă durere” decât Sangiovese, aminteşte Monica Larner, în articolul ”Sangiovese: The Grape at the Heart of Italy”, publicat pe site-ul www.winemag.com.

”Are nevoie de tot ce-i mai bun din ceea ce pot oferi omul şi natura şi asta îl face excepţional”. (Text: Agerpres, Foto: nakedwines.com, youtube.com, Video: youtube.com)