San Cristóbal de La Laguna este un oraş de pe insula Tenerife din Insulele Canare, Spania. În anul 1999, a fost înscris pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Oraşul face parte din provincia Santa Cruz de Tenerife.
Cu o populaţie de peste 150.000 de locuitori, San Cristóbal de La Laguna este al treilea oraş ca mărime din insulele Canare şi al doilea de pe insula Tenerife. Oraşul adăposteşte prima universitate fondată în insulele Canare, fapt pentru care a fost considerat întotdeauna drept centru intelectual şi capitală culturală a arhipelagului Canarelor.
Figuri istorice importante ale oraşului au fost: Amaro Pargo, una dintre cele mai celebre figuri din epoca de aur a pirateriei şi José de Anchieta, sfânt catolic şi misionar şi fondator al oraşele Sao Paulo şi Rio de Janeiro din Brazilia.
Potrivit site-ului UNESCO, San Cristóbal de La Laguna este format din două zone distincte: „Oraşul de Sus”, original, şi „Oraşul de Jos”, sub forma unui „oraş-teritoriu” în conformitate cu principiile filosofice.
Străzile largi ale citadelei şi spaţiile deschise cuprind o serie de biserici şi clădiri publice şi private datând în principal din perioada secolelor XVI-XVII. Din cele 1.470 clădiri din San Cristóbal de La Laguna, 627 clădiri publice şi private sunt clasificate ca fiind de patrimoniu. Dintre acestea, 361 au fost construite între secolele XVI-XVIII şi fac parte din aşa-numita arhitectură Mudéjar, 96 sunt din secolul al XIX-lea, iar 170 sunt din prima jumătate a secolului al XX-lea.
Punctele de atracţie ale oraşului sunt Catedrala din La Laguna (Catedrala din Tenerife), Biserica din La Concepción şi Cartierul vechi.
Catedrala din San Cristóbal de La Laguna sau Catedrala Sfânta Maria a Leacurilor este catedrala romano-catolică a Diecezei de Tenerife. În 1511 s-a construit pe actualul amplasament, prin ordin al conchistadorului Alonso Fernández de Lugo, un schit închinat Sfintei Fecioare Maria. Această biserică a fost înlocuită ulterior, în 1515, cu un edificiu mai mare în stil Mudéjar, al cărui turn a fost înălţat în 1618. La 7 aprilie 1534 a fost botezat în această biserică Sf. José de Anchieta, misionar născut în La Laguna.
În 1752 s-a construit o nouă navă şi s-a lărgit Capela Majoră cu sacristii ample. Biserica a fost ridicată la rangul de catedrală la 21 decembrie 1819, prin bula papei Pius al VII-lea, când s-a înfiinţat în oraşul San Cristóbal de La Laguna o episcopie desprinsă din Dieceza Canarelor, unica episcopie de pe insulă de până atunci. Din acest motiv, biserica a devenit atât catedrala insulei Tenerife, cât şi a întregii provincii. Structura actuală a bisericii a fost edificată între anii 1904 şi 1915 şi este în stil neogotic.
Cupola actuală şi bolţile au fost reconstruite cu fibre de polipropilenă în cursul ultimei restaurări a bisericii, finalizate în 2014. Pe 5 octombrie 1983, Catedrala din La Laguna a fost declarată monument istorico-artistic de importanţă naţională. În ciuda faptului că este o biserică romano-catolică, Catedrala din La Laguna deţine cea mai mare colecţie de icoane bizantine din Spania şi una dintre cele mai mari din lume. Ea conţine 160 de piese originale, dintre care cea mai mare parte au aproximativ 300 de ani. Aceste opere de artă provin din ţări ca Rusia, România, Iugoslavia, Italia şi Grecia.
Construită la începutul secolului al XVI-lea, Biserica din La Concepción este una dintre cele mai vechi lăcaşuri de cult creştine de pe insulă. Turnul acestei biserici este o achiziţie recentă adăugată structurii originare, datând din secolul al XVII-lea. Edificiul a fost restaurat în repetate rânduri, iar biserica se afirmă ca o combinaţie de stiluri arhitecturale.
Un alt punct de atracţie turistică, Cartierul vechi sau Oraşul vechi păstrează încă parfumul vremurilor coloniale, cu străzile pietruite şi casele perfect întreţinute. (Text: Agerpres, Foto: whc.unesco.org , Video: youtube.com)