Salma Hayek: 50 de ani, 7 premii Oscar

salma-hayek
Actriţa Salma Hayek s-a născut la 2 septembrie 1966 şi a crescut în Coatzacoalcos, Veracruz, Mexic.
Părinţii ei – tatăl de origine libaneză, mama de origine spaniolă – au vrut ca fiica lor să fie bine educată şi au trimis-o la un internat al şcolii din Louisiana, când ea avea 12 ani.

După ce a terminat liceul, Salma Hayek a fost trimisă la Houston să locuiască împreună cu mătuşa ei până la vârsta de 17 ani.

A devenit studentă la un colegiu din Mexico City, cu specializare în relaţii internaţionale, dar a decis să renunţe la aceasta şi să-şi realizeze visul din copilărie de a deveni actriţă, potrivit site-ului www. biografii.famouswhy.ro.

A început să facă teatru, unde a fost remarcată şi a fost solicitată să joace într-o serie intitulată ”Un nuevo Amanecer”. Salma Hayek a fost considerată o stea în Mexic pentru rolul Teresa dintr-o telenovelă cu acelaşi nume. În 1991 s-a mutat la Los Angeles, unde 18 luni a luat lecţii de limba engleză, în timp ce şi-a exersat aptitudinile actoriceşti cu profesoara de dramă Stella Adler.

Primul rol important al Salmei Hayek a fost în ”Desperado” (1995), alături de Antonio Banderas. În 1996, Salma Hayek a apărut în filmul lui Robert Rodriguez ”From Dusk Till Dawn” unde a jucat alături de nume mari precum George Clooney şi Quentin Tarantino, iar în 1997 a jucat alături de Matthew Perry, într-o comedie romantică, ”Fools Rush In”. În acelaşi an, Hayek a încântat publicul cu rolul Esmeralda din ”Hunchback”.

Apariţiile Salmey Hayek în filme au continuat cu un rol de dansatoare distribuitoare de cocaina în ”54”, apoi a jucat alături de Jordana Brewster şi Elijah Wood în ”The Faculty” (regia Robert Rodriguez), alături de Matt Damon şi Ben Affleck în ”Dogma dun” (1999) şi alături de Kevin Kline şi Will Smith în ”Wild Wild West”.

În anul 2000, Salma Hayek a filmat roluri în ”Timecode”, ”Chain of Fools” şi a avut o apariţie scurtă în filmul ”Traffic”. După un rol în ”Hotel” din 2001, Hayek a jucat în filmul realizat pentru TV ”In the Time of the Butterflies”.

Între timp, actriţa a lucrat la ceea ce avea să devină proiectul ei pentru animale de companie, ”Frida”. Fiind o biografie a pictoriţei Frida Kahlo, filmul a fost lansat în anul 2002, având-o pe Salma în rolul principal şi a fost coprodus de Hayek. Rolul Salmei a fost răsplătit de către Academy Awards, Bafta Awards şi Golden Globe Awards cu nominalizări pentru Cea mai bună actriţă. A primit trofeele pentru Cea mai bună actriţă de la Fundaţia Imagen Awards şi Camera de Aur (Best International Actress).

Salma Hayek-01

În 2003, Salma Hayek a apărut în filmul lui Rodriguez, ”Spy Kids 3-D: Game Over”, precum şi în continuarea filmului ”Desperado” — ”Once Upon a Time in Mexico”.

Anul 2004 a adus apariţia actriţei în filmele ”After the Sunset”, filmul animat ”Sian Ka’an” (pentru care a împrumutat vocea ei), ”Paint”, precum şi ”Legea lui Murphy” . A jucat, în anul 2005, în ”Ask the Dust” cu Colin Farrell şi Val Kilmer.

Salma Hayek a început să lucreze şi în televiziune, devenind, în 2006, producătorul executiv al filmului ”Ugly Betty”, câştigător al Globului de Aur. Anul 2006 a marcat, de asemenea, anul în care a apărut în filmul ”Bandidas” cu cea mai bună prietenă a ei, Penelope Cruz.

Din bogata filmografie a actriţei mai amintim: ”Mi Vida Loca”, ”Roadracers”, ”El Callejón de los Milagros”, ”Fair Game”, ”Four Rooms”, ”Follow Me Home”, ”Fled”, ”Breaking Up”, ”Sistole Diastole”, ”The Velocity of Gary”, ”La Gran Vida”, ”V-Day: Until the Violence Stops”, ”After the Sunset”, ”Lonely Hearts”, ”Across the Universe”.

În noiembrie 2007, Salma Hayek a dat naştere primei sale fiice, Valentina. Salma Hayek s-a căsătorit în februarie 2009 cu Francois-Henri Pinault, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Franţa, precizează site-ul biografii.famouswhy.ro.

În 2009 a apărut în filmul ”Cirque du Freak: The Vampire’s Assistant” iar un an mai târziu în ”Grown Ups”. Anul 2011 a fost un an cu mai multe apariţii de succes în ”Puss in Boots”, ”Americano” (nominalizare la San Sebastián International Film Festival Award pentru Cea mai bună actriţă), ”La chispa de la vida” (nominalizare la Goya Award pentru Cea mai bună actriţă).

Anul 2012 i-a adus Salmei Hayek roluri în filmele ”The Pirates! In an Adventure with Scientists!”, ”Savages” şi ”Here Comes the Boom”. Un an mai târziu actriţa a apărut în filmul ”Grown Ups 2”, iar în 2014 în ”Muppets Most Wanted”.

În 2015 apariţiile Salmei Hayek au fost în filmele ”Everly”, ”How to Make Love Like an Englishman” şi ”Septembers of Shiraz”. În 2016 a jucat în filmul ” Sausage Party”.

Salma Hayek este deţinătoarea a şapte premii Oscar şi a fost nominalizată de 21 de ori la festivaluri de film, conform cinemagia.ro. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/ Salma Hayek, Video: youtube.com)