Ronald Reagan, cel de-al 40-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii, s-a născut la 6 februarie 1911, la Tampico (statul Illinois).
Ronald Reagan a fost unul dintre cei mai populari preşedinţi (două mandate 1981-1989), pe plan intern aducând relansarea economiei Statelor Unite, politica sa concentrându-se pe impulsionarea creşterii economice, reducerea impozitelor şi a cheltuielilor bugetare, precum şi pe întărirea capacităţilor de apărare.
A absolvit colegiul Eureka în 1932, a studiat sociologia şi ştiinţele economice. În următorii ani a fost crainic de radio, prezentând evenimente sportive, până când a fost descoperit de un impresar de la Hollywood, care i-a oferit un contract cu compania de filme Warner. În 1937, şi-a făcut debutul în filmul „Love is on the Air”. În întreaga sa carieră de actor a jucat în 53 de filme, ultimul fiind „The Killers” (1964). O scurtă perioadă a lucrat şi ca purtător de cuvânt al companiei General Electric, iar după apariţia televiziunii a fost prezentator la câteva documentare. În 1947, a fost ales, pentru prima oară, în funcţia de preşedinte al Uniunii Actorilor de Cinema.
A intrat în politică în 1962, în Partidul Republican, iar patru ani mai târziu, la 8 noiembrie 1966, a devenit guvernator al statului California, învingându-l pe guvernatorul democrat al statului, Edmund G. Brown.
După două încercări de a obţine învestitura din partea Partidului Republican la funcţia de preşedinte al Statelor Unite, în 1968 şi 1976, a câştigat alegerile prezidenţiale din noiembrie 1980, învingându-l pe democratul Jimmy Carter. La 20 ianuarie 1981, a fost învestit ca cel de-al 40-lea preşedinte al Statelor Unite.
La 30 martie 1981, la doar 70 de zile de la instalarea în funcţia de preşedinte al Statelor Unite ale Americii, Ronald Reagan a susţinut, la Hotelul Hilton din Washington D.C., un discurs privind planul de refacere economică a Americii.
În momentul în care preşedintele Ronald Reagan saluta ziariştii şi făcea cu mâna oamenilor adunaţi în imediata apropiere a hotelului, un tânăr de 25 de ani, John W. Hinckley Jr., a scos din buzunarul pantalonilor un pistol Rohm RG-14 şi a tras şase focuri înspre preşedintele american de la o distanţă de aproximativ cinci metri. Un singur glonţ care a ricoşat i-a atins preşedintelui plămânul stâng. În această tentativă de asasinat, reacţia membrilor serviciului de securitate l-a salvat pe preşedintele american.
Fiind serios rănit la nivelul plămânului stâng, preşedintele a fost dus imediat la Spitalul Universităţii ”George Washington”. Ajuns în camera de urgenţă a spitalului, starea preşedintelui devenise critică, pierdea foarte mult sânge în ciuda transfuziilor care i se făceau şi a fost supus unei intervenţii chirurgicale pentru a i se scoate glonţul din plămân. După aproximativ două ore starea preşedintelui american fusese stabilizată şi a mai stat 12 zile internat pentru refacerea completă după intervenţia chirurgicală.
Procesul lui John Hinckley Jr. a început la 4 mai 1982 şi a durat şapte săptămâni, la 21 iunie a fost găsit nevinovat – conform rapoartelor psihiatrice acesta era labil psihic, motiv pentru care a fost internat în Spitalul de Boli Mintale Sfânta Elisabeta din Washington.
Ronald Reagan a fost reales în noiembrie 1984, iar la finalul celor două mandate, Statele Unite erau în plină ascensiune economică. Fostul său vicepreşedinte George Bush i-a succedat la Casa Albă pentru următorii patru ani.
Anii preşedinţiei lui Ronald Reagan au fost marcaţi, în plan extern, de apogeul Războiului Rece, dar şi de începutul prăbuşirii blocului comunist. A iniţiat un dialog cu fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, care a permis instaurarea unui climat mai puţin tensionat între cei doi mari protagonişti ai Războiului Rece.
A semnat cu liderul sovietic un acord privind eliminarea rachetelor balistice cu rază medie de acţiune. Ronald Reagan a declarat război terorismului internaţional aprobând bombardarea unor obiective din Libia la 15 aprilie 1986, după ce s-a dovedit implicarea acestui stat în atentatul împotriva unei discoteci din Berlin, unde se aflau militari americani. A sprijinit regimurile anticomuniste din Africa şi America de Sud şi Centrală.
În ianuarie 1989, s-a retras în California. La 5 noiembrie 1994, într-un anunţ emoţionant, a dezvăluit opiniei publice americane că suferă de maladia Alzheimer.
A fost căsătorit, în perioada 1940-1948, cu actriţa Jane Wyman, cu care a avut doi copii. La 4 martie 1952, s-a căsătorit cu actriţa Nancy Davis, alături de care a rămas timp de 52 de ani. Au avut împreună doi copii, Patricia Ann şi Ronald Prescott. Ronald Reagan a murit la 5 iunie 2004, la domiciliul său din Los Angeles, din cauza complicaţiilor bolii Alzheimer. (Text: Agerpres, Foto: en.wikipedia.org, Video: youtube.com)