România, ultimul loc în UE la cheltuielile pentru sănătate

România este statul din Uniunea Europeană care alocă cel mai mic procent din PIB (5,1% în 2014) pentru sănătate, la polul opus fiind Suedia, Franţa, Germania şi Olanda care în 2014 au alocat fiecare aproximativ 11% din PIB în acest scop, arată datele publicate miercuri, 15 februarie, de Eurostat.

Comparativ, Bulgaria a alocat în 2014 o cotă de 8,5% din PIB pentru sănătate, Cehia (7,6% din PIB), Ungaria (7,2% din PIB) şi Polonia (6,3% din PIB).

România este pe ultimul loc şi când vine vorba de sumele cheltuite pe cap de locuitor pe sănătate, 388 de euro în 2014, faţă de 504 euro pe cap de locuitor în Bulgaria, 684 euro în Polonia şi 757 euro în Ungaria.

Eurostat subliniază că în marea majoritate a statelor membre UE, mare parte din cheltuielile pentru sănătate sunt pentru servicii curative şi de reabilitare medicală, al doilea capitol fiind cheltuielile pentru produse medicale, campioane la acest capitol fiind Bulgaria (43%) şi România (37%), cu cele mai mari cheltuieli pentru această categorie.

Un alt indicator la care România este pe ultimele locuri în UE îl reprezintă cheltuielile legate de îngrijirea preventivă. În timp ce Italia şi Marea Britanie alocă fiecare 4,1% din cheltuieli pentru îngrijire preventivă, la polul opus sunt România (0,8%) şi Cipru (0,6%).

În ceea ce priveşte cheltuielile de sănătate pe baza furnizorilor, analiza arată că spitalele sunt principalul furnizor de servicii de sănătate (42,7% în cazul României), urmate de furnizorii de servicii de asistenţă medicală ambulatorie, a căror pondere în cheltuieile totale de sănătate varia în 2014 între 11,4% în cazul României şi 32,1% în Belgia şi Liechtenstein. Ponderea cheltuielilor de sănătate care aparţine retailerilor şi altor furnizori de servicii medicale variază între mai puţin de 10% în Danemarca şi Luxemburg, 30-35% în Grecia, Lituania, Croaţia, România, Ungaria şi Slovacia şi ajunge la un vârf de 42,4% în Bulgaria. (Text: Agerpres, Foto: med-farm.ro)