România trece la ora de vară

ora-vara

România trece în noaptea de 28/29 martie la ora oficială de vară, ora Europei Orientale, astfel încât ora 3:00 devine ora 4:00. Prin această trecere, orarul de vară din România este corelat cu cel din ţările membre ale Uniunii Europene şi se aplică pentru perioada cuprinsă între ultima duminică a lunii martie şi ultima duminică a lunii octombrie (în 2020 – 25 octombrie).

În România, odată cu trecerea la ora de vară, diferenţa faţă de timpul universal (GMT) va fi de trei ore. În restul anului, diferenţa orară faţă de ora meridianului Greenwich (GMT) este de două ore. Prima ţară care a adoptat ora de vară a fost Germania, pe 30 aprilie 1916, urmată de Marea Britanie, Belgia şi Danemarca. În România, ora de vară a fost introdusă prima oară în 1932. Până în 1939, a funcţionat în fiecare an, între prima duminică din aprilie, ora 00.00, şi prima duminică din octombrie, ora 01.00 (ore locale). Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată.

În 1979, România a semnat Convenţia fusurilor orare, iar, în 1997, prin ordonanţă guvernamentală, orarul de vară a fost corelat cu cel practicat în ţările UE.


Pe continentul european, schimbarea se face în toate ţările, cu excepţia Islandei, Belarusului şi Rusiei. Schimbarea, însă, nu este simultană în toate ţările, din cauza diferenţei de fus orar. În unele ţări, trecerea se realizează în prima duminică a lunii aprilie.

Prin introducerea orei de vară, s-a urmărit să se beneficieze cât mai mult de lumina naturală a Soarelui şi de reducerea folosirii luminii artificiale.

Benjamin Franklin a sugerat, în 1784, această metodă într-o satiră, în care menţiona că s-ar realiza o economie de lumânări prin folosirea luminii de dimineaţă a soarelui. Ideea folosirii orei de vară este atribuită neozeelandezului George Vernon Hudson, entomologul care a susţinut că ar avea nevoie de mai multă lumină pentru a studia insectele şi a venit cu această idee în 1895.

Schimbarea orei a fost aplicată, pentru prima dată, în timpul Primului Război Mondial, în 1916, de câteva ţări din Europa. Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând cu anul 1916 (între 30 aprilie – 1 octombrie). Au urmat britanicii, ce au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai – 16 octombrie), apoi Belgia, Danemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia.

La 31 martie 1918, Ora de vară a fost introdusă şi în Statele Unite. Pentru o perioadă mai îndelungată, a fost aplicată în SUA, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, între 3 februarie 1942 şi 30 septembrie 1945.

La data de 13 aprilie 1966, legislativul american a impus respectarea orei de vară la nivel naţional („Daylight saving time” – DST sau „summer time”), din ultima duminică a lui aprilie, până în ultima duminică din luna octombrie. Douăzeci de ani mai târziu, preşedintele Ronald Reagan a semnat un act federal pe probleme de mediu, ce conţinea şi o prevedere care solicita conservarea energiei şi respectarea orei de vară. De atunci, ora de vară a rămas stabilită pe o perioadă de şapte luni, între echinocţiul de primăvară şi cel de toamnă.

În 2015 au reintrodus ora de vară Chile şi Mongolia, iar alte ţări precum Egipt, Haiti, Libia, Uruguay au renunţat la aceasta. A renunţat la introducerea orei de vară, Rusia, în 2014. Există multe state care au folosit sau folosesc doar experimental acest sistem orar. China a utilizat experimental ora de vară în perioada 1986-1991. De asemenea, ţările ecuatoriale şi tropicale nu aplică această oră, deoarece durata zilei este egală de-a lungul anului.
Efecte negative provocate de trecerea la ORA DE VARĂ

Perturbă ceasul biologic. Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii din SUA, se pare că organismul uman se adaptează greu la trecerea la ora de vară şi ne influentează ceasul biologic. Cele mai afectate persoane sunt cele care obişnuiesc să se trezească foarte devreme dimineaţa.

Creşte riscul de infarct cu 10%. Trecerea la ora de vară ne afectează sănătatea inimii. Cel puţin asta susţin cercetătorii englezi, care au scris, într-un articol publicat în New England Journal of Medicine, că această schimbare creşte riscul de infarct miocardic, în special în săptămâna de după schimbarea orei.

Creşte rata sinuciderilor la bărbaţi. Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii din Australia, s-a observat un risc crescut de tentative de sinucidere în rândul bărbaţilor timp de câteva săptămâni după trecerea la ora de vară.(Text si foto: Agerpres)