România revine la ora oficială „Timpul Legal Român” (ora de iarnă)

orade-iarna

La noapte, ceasurile se vor da cu o oră înapoi, ora 4:00 urmând să devină ora 3:00. Aşadar, în ultima duminică din luna octombrie se încheie orarul de vară, care debutează în ultima duminică a lunii martie, şi se revine la Timpul Legal Român, când diferenţa faţă de timpul universal (GMT) este din nou de două ore.

În fiecare an are loc schimbarea orei, prin renunţarea la ora de vară şi revenirea la Timpul Legal Român, în ultima duminică a lunii octombrie. România revine la ora fusului 2, când diferenţa faţă de timpul universal coordonat (UTC) este de 2 ore, numită şi ora Europei de Est.

În România, orarul de vară a fost introdus pentru prima dată, fără prea mare succes, în 1931, când a fost publicată în Monitorul Oficial din iulie 1931 Legea pentru stabilirea orei oficiale în România. Începând cu anul 1979, ora de vară a fost instituită permanent în ţara noastră şi până în anul 1997 trecerea la ora de vară s-a făcut în ultima duminică a lunii martie, iar la ora de iarnă în ultima duminică a lunii septembrie.

Începând cu anul 1998, potrivit Ordonanţei de Guvern nr. 20 din 18 august 1997, trecerea la ora de vară se face în ultima duminică a lunii martie, iar la ora de iarna în ultima duminică a lunii octombrie.

Schimbarea orei nu modifică mersul trenurilor, circulaţia urmând a se efectua conform orarelor prevăzute, potrivit informaţiilor furnizate de Societatea de Transport Feroviar CFR Călători.

Pe continentul european, schimbarea se face în toate ţările, cu excepţia Islandei, Belarusului, Turcia şi Rusiei, ţări care nu folosesc acest sistem. Schimbarea nu este însă simultană în toate ţările, din cauza diferenţei de fus orar.


Odată cu încetarea folosirii Orei de vară, mai multe ţări din Europa şi Statele Unite ale Americii dau ceasurile cu o oră înapoi. Trei ţări din Europa, Marea Britanie, Irlanda şi Portugalia, revin la ora stabilită de timpul universal coordonat, în timp ce altele, precum Spania, Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Franţa, Germania, Ungaria, Italia, Luxemburg, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Suedia şi Olanda, fixează ceasurile după UTC+1h. La rândul lor, Cipru, Estonia, Finlanda, Grecia, Letonia şi Lituania revin la diferenţa faţă de timpul universal coordonat de 2 ore (UTC+2h), potrivit worldtimeserver.com.

Prin introducerea Orei de vară s-a urmărit să se beneficieze cât mai mult de lumina naturală (a Soarelui) şi reducerea folosirii luminii artificiale. Benjamin Franklin a sugerat, în 1784, această metodă, dar a fost aplicată, pentru prima dată, în timpul Primului Război Mondial, în 1916, de câteva ţări din Europa. Primii care au introdus Ora de vară au fost germanii, începând cu 1916 (între 30 aprilie – 1 octombrie). Au urmat britanicii ce au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai – 16 octombrie). Alte ţări care au introdus ora de vară au fost: Belgia, Danemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania, potrivit Observatorului astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Au urmat ani în care introducerea Orei de vară a fost propusă de mai multe ori, dar respinsă. Pentru o perioadă mai îndelungată a fost aplicată în SUA, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, între 3 februarie 1942 – 30 septembrie 1945. Schimbarea orei are un rol important şi în calculele astrologice.

La nivelul întregului mapamond, nu toate ţările folosesc în acest moment Ora de vară, iar perioada nu este aceeaşi în toate ţările care recurg la Ora de vară(Text: Agerpres, Foto: antena3.ro)