România – locul 49 din 61 în clasamentul celor mai competitive economii din lume

economie-performanta

România a coborât două poziţii în clasamentul celor mai competitive economii din lume în 2016, clasându-se pe locul 49 din 61 de ţări, potrivit raportului anual al Institutului pentru Management şi Dezvoltare (IMD) din Lausanne (Elveţia).

În 2015, România s-a clasat pe locul 47 în acelaşi clasament întocmit de IMD.

Potrivit raportului, România se situează în faţa unor ţări precum Bulgaria (locul 50), Grecia (56) şi Croaţia (58), dar este devansată de Cehia (27), Lituania (30), Estonia (31), Polonia (33), Letonia (37), Turcia (38), Slovacia (locul 40), Slovenia (43), Rusia (44), Ungaria (46) şi Kazahstan (47).

Statele Unite au pierdut poziţia de cea mai competitivă economie din lume deţinută în ultimii trei ani, fiind depăşite de Hong Kong şi Elveţia. Urmează în clasament Singapore, Suedia, Danemarca, Irlanda, Olanda, Norvegia, Canada, Luxemburg şi Germania.

Procentajul obţinut de România a fost de 62,268% din competitivitatea SUA, considerată nivelul de referinţă, se arată în raport.

Statele Unite încă se laudă cu cea mai bună performanţă economică din lume, dar există mulţi alţi factori de care ţinem seama când evaluăm competitivitatea,relevă raportul menţionat. Toate statele din fruntea clasamentului se concentrează pe reglementări prietenoase ale mediului de afaceri, infrastructură dezvoltată şi instituţii atotcuprinzătoare, a apreciat directorul World Competitiveness Center, Arturo Bris.

Studiul World Competitiveness Yearbook (WCY) este realizat anual, începând cu 1989, şi analizează competitivitatea economiilor pe baza a aproape 350 de criterii. În studiul din 2016 sunt cuprinse 61 de ţări. Indicatorii sunt grupaţi în patru categorii, respectiv performanţe economice, eficienţa guvernului, eficienţa afacerilor şi infrastructura. (Text: Agerpres, Foto: gagadaily.com)