Roboţii nu scriu articole Wikipedia

wikipedia

Wikipedia nu descurajează oamenii în a citi cărţi, iar lenea studenţilor sau jurnaliştilor este o problemă umană, nu legată de platforma care găzduieşte informaţii agregate din lumea întreagă, a declarat, marţi, 22 martie,într-o conferinţă de presă la Bucureşti, Jimmy Wales, cel care care a iniţiat şi coordonează acest fenomen online.Wales a vorbit, la întâlnirea cu presa, despre filosofia din spatele Wikipedia, despre viitorul platformei şi despre politica de „compromisuri zero” atunci când există tendinţe de cenzură.

El a mărturisit că, în cazul „breaking-news”-urilor precum cel despre atacurile teroriste de la Bruxelles de marţi, sursele principale sunt media mainstream, precum BBC, la care sunt adăugate eforturile voluntarilor Wikipedia. Spre exemplu, a povestit el, în timpul uraganului Katrina, în 2005, pe platforma Wikipedia au fost foarte activi voluntari care ştiau să citească datele meteo cu acurateţe.

În context, el a negat că ar exista roboţi care scriu textele Wikipedia.

„Roboţii nu scriu articole Wikipedia. Oamenii scriu şabloane. Nu cred că suntem aproape de momentul în care roboţii să fie ‘colaboratori’ Wikipedia. Nu am văzut un robot compunând un paragraf decent”, a spus el.

Wales a precizat că proiectul Wikipedia nu va fi încheiat niciodată şi tocmai acest aspect reprezintă „farmecul” platformei.

El a adăugat că platforma aceasta nu ar trebui să fie sursa unor lucrări academice, în aceeaşi măsură în care nicio altă enciclopedie nu ar trebui să fie, ci mai degrabă un punct de start pentru o cercetare.

„Wikipedia nu descurajează oamenii să citească, (…) lenea jurnaliştilor, a studenţilor e o problemă umană, nu una legată de Wikipedia”, a declarat el.

Invitat la Bucureşti să vorbească despre „filosofia din spatele Wikipedia”, Wales a dezvăluit că ideea de bază a acestui concept este faptul că „talentul este distribuit în populaţie, iar oamenii au abilitatea de a contribui la o sursă comună de cunoaştere”.

„Oamenii trebuie să aibă acces la cunoaştere”, a spus el.

Jimmy-WalesWales a adăugat că, pentru a menţine independenţa editorială a Wikipedia, a ales ca finanţarea site-ului să fie făcută de mici investitori. În cazul marilor investitori, a precizat el, influenţa nu se traduce prin dreptul de a avea un cuvânt de spus în domeniul editorial. „Am ales să nu avem publicitate. Modelul funcţionează pentru noi. Avem un buget anual de 60 de milioane de dolari americani pe an, ceea ce înseamnă un buget destul de mic pentru site-ul numărul 5 în lume”, a explicat el.

De asemenea, acesta a vorbit, pe scurt, şi despre faptul că platforma Wikipedia este interzisă în China, motiv pentru care s-a întâlnit cu autorităţile din această ţară, la finalul anului trecut.

„Cred că e greu (de ajuns la un acord — n.r.). Noi nu facem compromisuri, ei nu fac compromisuri”, a precizat el, referitor la discuţiile cu autorităţile chineze.

Întrebat cum şi-ar dori să fie amintită Wikipedia în 100 de ani, Wales a afirmat: „Sper că în 100 de ani oamenii încă vor folosi Wikipedia”.

Jimmy Wales, considerat „geniul din spatele Wikipedia”, se află în premieră în România, unde va dezvălui, în cadrul unei conferinţe, marţi seară, filosofia din spatele celebrei platforme şi cum a reuşit să revoluţioneze modul în care oamenii din întreaga lume au acces la informaţii.

În fiecare lună, peste 80.000 de voluntari de pretutindeni contribuie la crearea a peste 7.000 de articole noi pe zi, accesate de peste 500 milioane de vizitatori unici. În prezent, Wikipedia cuprinde peste 36 milioane de articole, disponibile gratuit în peste 280 de limbi.

Aflat în topul celor mai influente o sută de personalităţi, realizat de revista Time, Jimmy Wales este un antreprenor american, membru al Berkman Center for Internet and Society din cadrul Universităţii Harvard şi membru al MIT Center of Collective Intelligence. Wales a pus în 2001 bazele Wikipedia. (Text: Agerpres, Foto: thenextweb.com, telegraph.co.uk)