Ricky Martin a împlinit 45 de ani

ricky-martin

Cântăreţul latino Ricky Martin (numele real – Enrique Martin Morales) s-a născut la 24 decembrie 1971, în cartierul Hato Rey din San Juan, Puerto Rico. Din perioada copilăriei a început să apară în reclame tv.

A făcut lecţii de dicţie şi de canto, iar la 12 ani a început să cânte în formaţia Menudo, care interpreta melodii influenţate de David Bowie şi Cheap Trick şi ulterior de Celia Cruz.

Figură emblematică a formaţiei, Ricky Martin a trăit experienţe importante pentru cariera sa, printre acestea numărându-se şi filmările pentru telenovela ”Por siempre amigos”, în 1986. De asemenea, a filmat pentru spoturi publicitare.

După ce a plecat din formaţie, în 1989, s-a mutat la New York. Şi-a îndreptat atenţia către teatru, astfel a ajuns în Mexic, unde i s-a oferit un rol în ”Las zapatillas rojas”, apoi a urmat un nou rol, în piesa ”Mama ama el rock”. Ceva mai târziu a jucat în telenovela ”Alcanzar una estrella” şi în producţia muzicală ”Munecos de Papel”.

În timpul carierei lui de actor, cei de la Sony Music i-au propus un contract, pentru a-l lansa în lumea muzicii, ca solist. Astfel, în 1992, Ricky a lansat primul său album solo — ”Ricky Martin” — care a fost vândut în peste 500.000 de exemplare, în America Latină şi i-a adus opt discuri de aur în Argentina, Mexic, Puerto Rico, Chile, Columbia şi SUA.

Al doilea album, ”Me amaras”, a fost lansat în 1993 şi l-a propulsat spre câştigarea premiilor Billboard şi Best New latin Artist.

Şi-a mutat din nou domiciliul, de data aceasta la New York, unde a scos cel de-al treilea album în limba spaniolă, ”A Medio Vivir”, şi a jucat rolul unui barman în serialul ”General Hospital”.

În 1996 a câştigat premiul ACE Awards — „El Cancionero Más Destacado”, iar în 1997 — ACE Awards — „Cantante masculino más destacado”, „Mejor Concierto”, „Figura masculino del ańo”, „Álbum masculino del ańo”, conform paginii de Facebook a artistului.

Tot în 1997, a obţinut un rol pe Broadway, în piesa ”Mizerabilii” şi a lansat ”Un, Dos, Tres, Maria” care-l propulsează în topurile de specialitate din lume. Anul următor, apar ”Vuelve” şi ”La Copa de La Vida”, imnul Campionatului Mondial de Fotbal.

A fost ales de studiourile Walt Disney pentru a cânta în coloana sonoră care închidea filmul ”Hercules”, cu melodia ”No importa la distancia”, în acelaşi film împrumutând vocea sa personajului Hercules, versiunea în spaniolă.

Anul 1999 i-a adus premiul Grammy pentru cel mai bun cântăreţ de muzică latino şi lansarea primului său disc în limba engleză, intitulat ”Ricky Martin” — care includea hitul ”La Vida Loca”—, cel mai bine vândut disc din istoria casei de discuri Columbia Records.

A urmat al doilea album în limba engleză, ”Sound Loaded”, în 2000, care a primit şapte discuri de platină în SUA. Albumul includea melodia ”Nobody Wants to Be Lonely”, în duet alături de Christina Aguilera, ”Loaded” şi ”She Bangs”. Tot în 2000 a primit premiile ABC Radio Music Awards — „Most Requested Artist” şi ALMA Awards — „Special Achievement, Male Entertainer of the Year”, „Outstanding Music Video”. În 2001 i-a revenit premiul Latin Grammy Award — Best Short Form Music Video — „She Bangs”, precizează biografia postată pe pagina de Facebook a artistului.

În 2003 a apărut albumul ”Almas del Silencio” şi în acelaşi an a susţinut primul concert în România, fiind invitat în recital la Festivalul Cerbul de Aur de la Braşov. În această perioadă începe să se implice în diferite campanii şi proiecte umanitare, cum ar fi ”People for Chilren”, donând bani pentru Centrul de Copii SER din Aibonito, Puerto Rico. În 2004 a primit Premiul de Excelenţă Lo Nuestro, alăturându-se altor vedete ale muzicii latino — Julio Iglesias, Gloria Estefan, Marco Antonio Sols, Luis Miguel.

Albumul ”Life” a apărut la sfârşitul anului 2005 şi cuprinde piese la care Ricky Martin a colaborat cu artişti hip hop, precum Amérie, Daddy Yankee şi Black Eyed. Tot în 2005 a vizitat Thailanda, profund afectată de tsunami şi împreună cu Fundaţia care îi poartă numele s-a alăturat organizaţiei Habitat for Humanity, pentru a finanţa construirea a peste 200 de case în Thailanda.

Anul 2007 i-a adus lui Ricky Martin alte premii — Latin Grammy Award — Best Male Pop Vocal Album — MTV Unplugged, Latin Grammy Award — Best Long Form Music Video
—MTV Unplugged.

În 2010 a publicat cartea autobiografică ”Me”, care a devenit un best-seller, iar în 2011 a lansat albumul ”Música + Alma + Sexo”.

Din filmografia artistului amintim: ”The Love Boat”, ”Por siempre amigos”, ”Alcanzar una estrella II”, ”Más que alcanzar una estrella”, ”Getting By”, ”Barefoot in Paradise”, ”MADtv”, ”Sos mi vida”, ”American Dad!”, ”Glee”, ”Hombre con tecno-corazón”.

În 2015 a lansat albumul ”A Quien Quiera Escuchar”, iar în 2016 a efectuat One World Tour, conform site-ului oficial al artistului, www.rickymartinmusic.com. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/Ricky Martin , Video: youtube.com)