Rezervaţia Biosferei Marea Wadden

pasare-Marea-wadden

Rezervaţia biosferei Marea Wadden cuprinde, conform UNESCO, cel mai amplu sistem tidal de nisipuri şi straturi de mâl din lume. Suprafaţa inclusă în patrimoniul UNESCO se întinde pe teritoriul a trei state, acoperind Zona de conservare olandeză din Marea Wadden, Parcurile naţionale ale Mării Wadden din Saxonia Inferioară şi landul Schleswig – Holstein, Germania, şi cea mai mare parte a Zonei maritime de conservare daneze a Mării Wadden.

Marea Wadden este localizată în partea de sud-est a Mării Nordului. Se întinde de la oraşul Den Helder, din Olanda, în partea de sud-vest, de-a lungul insulelor barieră de pe coasta Olandei, coasta Germaniei şi coasta Danemarcei, până la capul Blavandshuk, în partea de nord-est, potrivit descrierii publicate de Secretariatul Comun al Mării Wadden.

Rezervaţia Marea Wadden este o zonă de litoral relativ plat, format din zone umede constituite în urma interacţiunilor complexe dintre factori fizici şi biologici, care au dat naştere unei multitudini de habitate tranzitorii: canale de maree, bancuri de nisip, pajişti cu iarbă de mare, straturi de scoici, terase mlăştinoase, estuare, plaje şi dune. Rezervaţia adăposteşte numeroase specii de plante şi animale, între care se numără mamifere marine precum foci comune, foci gri şi delfini. Experţii UNESCO au evaluat că Marea Wadden rămâne unul din cele mai mari ecosisteme intercotidale, unde procesele naturale continuă să funcţioneze în mare parte neafectate.

Regiunea Mării Wadden este relativ tânără, luând naştere în timpul perioadei post-glaciare, în urmă cu aproximativ 7.000 de ani în urmă. Evoluţia şi transformarea zonei continuă şi în prezent, anumite părţi având o dinamică unică. Datorită valorii sale geomorfologice şi ecologice, rezervaţia a fost inclusă în lista Patrimoniului UNESCO în 2009 şi extinsă în 2014, totalizând o suprafaţă de 1.143.403 hectare.

Este considerată una din cele mai importante zone pentru păsările migratoare, fiind conectată la o reţea de alte regiuni cheie pentru păsările călătoare. Importanţa sa nu se raportează numai la contextul căii de migraţie din Atlanticul de Est, ci şi la rolul, pe care îl joacă în conservarea populaţiilor de păsări de apă migratoare din zona Africa – Eurasia.

În Marea Wadden, pot fi prezente în acelaşi timp, până la 6,1 milioane de păsări şi o medie de 10-12 milioane de păsări sunt în trecere prin zonă, anual, potrivit statisticilor UNESCO. Specialiştii afirmă că aproximativ 10.000 de plante şi animale diferite convieţuiesc pe pământ sau în apă.

Rezervaţia Mării Wadden este vizitată anual de turişti, care pot opta pentru evenimentele locale sau pentru traseele de drumeţie, ce se întind pe o distanţă de 1.200 de kilometri. Experienţa unei drumeţii din Olanda până în Germania, într-un peisaj de coastă spectaculos pare de neegalat, potrivit prezentărilor de pe site-ul dedicat Rezervaţiei, waddensea-worldheritage.org.

În prezent, vizitatorii Rezervaţiei pot participa la Zilele Gâştelor Brent (18 aprilie-3 mai 2015), perioadă în care pot fi admirate stoluri de gâşte în zona Halligen, din Germania.(Text: Agerpres, Foto: waddensea-secretariat.org, Video: youtube.com)