Reykjavik, cea mai nordică capitală din lume

Reykjavik-01

Republica Islanda, cu o suprafaţă de 103.000 kmp (80% din teritoriu este reprezentat de lacuri glaciare) şi 317.351 de locuitori (estimare iulie 2014), sărbătoreşte, la 17 iunie, Ziua naţională – data la care Islanda a fost proclamată republică. Insula a fost descoperită de exploratori irlandezi în jurul secolului al IX-lea.

Cei dintâi colonişti au fost celţii, cărora le-au urmat vikingii, în anul 874. În anul 930, a fost înfiinţat cel mai vechi sistem parlamentar al Europei (Althingi), care a marcat sfârşitul perioadei de colonizare.

Perioada de independenţă a Islandei, până în secolul al XIII-lea, când a trecut sub stăpânire norvegiană, a fost cea mai rodnică din punct de vedere cultural şi spiritual. În 1397, prin Uniunea Kalmar, Islanda a trecut sub autoritatea Coroanei Daneze. Între secolele XV – XVIII, molimele, exploatarea comercială şi catastrofele naturale au redus populaţia Islandei la mai puţin de 40.000 de locuitori. Revigorarea naţiunii islandeze s-a produs abia în secolul al XIX-lea.

Întrerupte de regele danez la 1800, întrunirile Althingi-ului au fost reluate în 1843, odată cu renaşterea naţionalismului islandez. În 1874, Islanda a adoptat o constituţie proprie. La 1 decembrie 1918, Danemarca a recunoscut Islanda ca stat suveran. Islanda şi-a declarat deplina independenţă la 17 iunie 1944, la Tingvellir.

Capitala statului este Reykjavik, iar principalele oraşe sunt Hafnafjordur, Kopavogur. Reykjavik, cu o populaţie de 184.000 de locuitori (2014) şi o suprafaţă de 274 kmp, este, totodată şi centrul economic, cultural şi guvernamental al ţării.

Oraşul a fost fondat în 1786, dar s-a dezvoltat rapid ajungând să fie cel mai important oraş al ţării. Cea mai nordică capitală din lume, înconjurată de fiorduri plutitoare, este un amestec de farmec tradiţional şi elemente scandinave. Aceasta a fost desemnată de UNESCO drept capitala literaturii, alături de alte patru oraşe precum Edinburgh, Melbourne, Iowa şi Dublin.

Printre simbolurile oraşului se află Althingi, primul Parlament al Islandei înfiinţat la Thingvellir, în anul 930, mutat la Reykjavik, în 1881, într-o clădire de bazalt, Galeria Naţională de Artă a Islandei, Muzeul de Fotografie Reykjavik, singurul muzeu independent de fotografie, Radhus, primăria impunătoare care merită vizitată pentru harta uriaşă, în relief, a Islandei, Biserica Hallgrímur, Muzeul Sigurjon Olafsson ş.a.

Reykjavik-02

Clădirea care domină oraşul cu înălţimea ei de 73 de metri este Hallgrimskirkja (Biserica Hallgrímur), o biserică luterană faimoasă pentru arhitectura sa. Lucrările au început în 1946 şi au durat 40 de ani. Turnul a fost renovat în 2009. Numită după poetul islandez Hallgrimur Petursson (secolul XVII), biserica are o acustică deosebită şi împreună cu orga sa (cu o înălţime de 15 metri şi o greutate de 25 de tone), formează locul ideal pentru un concert de muzică clasică.

În faţa celei mai mari biserici din Islanda, se află statuia vikingului Leifur Eiriksson, primul european care a pus piciorul pe continentul nord-american, în anul 1000, descoperind America mai devreme cu 500 de ani. Impresionanta statuie a fost un dar din partea SUA, pentru a marca, în 1930, împlinirea unui mileniu de la fondarea Parlamentului islandez Althingi.

Reykjavik-03

Observatorul Perlan, cu domurile sale de sticlă argintie, a fost construit în 1988 pe dealul Öskjuhlíđ. Construcţie multifuncţională, aceasta serveşte drept observator, restaurant, centru de conferinţe şi atracţie turistică. Domul este aşezat pe 4 rezervoare gigantice de apă ce conţin 4.000 de litri de apă din sistemul geotermal al oraşului.

La Muzeul Naţional din Reykjavik, copiii „interacţionează” cu vikingii, fiind create mici scenete demonstrative despre cum luptau sau petreceau aceştia. Actorii îi poartă din trecut până în prezent, punctând foarte bine momentele de dezvoltare ale Islandei.

Piaţa Austurvollur, din centrul oraşului Reykjavik, este cunoscută din 1930 drept loc pentru adunările publice. Vremea însorită din zilele de vară umple mica piaţă, dar şi cafenelele din jurul său. În luna decembrie, un pom de Crăciun dăruit de vecinii din Oslo este împodobit în piaţă. Tot aici se află şi o statuie a lui Jon Sigurdsson, considerat liderul mişcării de independenţă din Islanda. (Text: Agerpres, Foto: commons.wikimedia.org, Video: youtube.com)