Revoluţia din 1989: 23-25 decembrie – Prinderea, condamnarea şi executarea soţilor Ceauşescu

revolutia-89-09

Anul 1989 a fost marcat, la nivel internaţional, de un val de evenimente care au condus la căderea, rând pe rând, a regimurilor comuniste din Europa Centrală şi de Est.

România a fost singura ţară din această zonă în care trecerea de la totalitarism la democraţie s-a făcut prin violenţă şi în care conducătorii vechiului regim au fost executaţi. Perioada 23-25 decembrie 1989 a fost cea în care Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost prinşi, judecaţi şi executaţi prin împuşcare.

23 DECEMBRIE 1989: În dimineaţa acestei zile, la Aeroportul Bucureşti-Otopeni, autobuzele încărcate cu militari în termen de la unitatea militară Câmpina, sosiţi să apere aeroportul împotriva unor eventuale atacuri, sunt întâmpinate cu focuri, din cauza unor erori de comunicare; dintre soldaţi au căzut numeroşi morţi şi răniţi.

Au loc acţiuni revoluţionare în principalele centre urbane din ţară, constând, în principal, din preluarea de către grupuri de revoluţionari, constituite ad-hoc, a puterii la nivel local; li s-au alăturat unităţile militare de pe întregul teritoriu naţional.

Consiliul Frontului Salvării Naţionale (CFSN) îl numeşte pe generalul Nicolae Militaru în funcţia de ministru al Apărării naţionale.

revolutia-89-10

Ion Iliescu prezintă la posturile de radio şi televiziune o informare din partea CFSN, în care se arată că s-a dat prioritate „acţiunilor coordonate de luptă împotriva teroriştilor, soldate cu victime în rândul militarilor”, adăugând „că toate unităţile militare şi marea majoritate a unităţilor de miliţie şi de interne acţionează unitar împotriva teroriştilor”. Acesta anunţă totodată arestarea lui Nicolae şi Elena Ceauşescu, a lui Ilie şi Nicu Ceauşescu, Dincă, Postelnicu, Bobu ş.a., şi eliberarea tuturor deţinuţilor politici.

24 DECEMBRIE 1989: CFSN adoptă măsuri excepţionale: încetarea completă a focului pe întreg teritoriul ţării; predarea armamentului aflat în posesia civililor către unităţile militare; integrarea unităţilor Ministerului de Interne în structura Ministerului Apărării Naţionale.

Capitala arăta ca un oraş aflat sub asediu militar: se aud în continuare împuşcături, tancurile patrulează pe străzi; la intersecţii şi în preajma unor obiective civile sunt formate baraje, iar civilii şi militarii controlează autovehiculele.

revolutia-89-11

Fiind Ajunul Crăciunului, posturile de radio şi televiziune transmit, pentru prima dată după mai bine de patru decenii, colinde şi cântece religioase.

25 DECEMBRIE 1989: TVR anunţă că Elena şi Nicolae Ceauşescu au fost judecaţi de un Tribunal Militar Extraordinar; cei doi au fost condamnaţi la moarte şi le-a fost confiscată averea. Aceştia au refuzat să facă recurs.

La Târgovişte, în incinta unei unităţi militare, se desfăşoară procesul intentat de statul român lui Nicolae Ceauşescu, preşedinte al României (1974-1989), şi Elenei Ceauşescu pentru infracţiunile de genocid, subminare a puterii de stat, subminarea economiei naţionale, infracţiunea de distrugere a bunurilor obşteşti, prin distrugerea şi avarierea unor clădiri, explozii în oraşe etc., încercarea de a fugi din ţară pe baza unor fonduri de peste un miliard de dolari depuse la bănci străine. În urma sentinţei, cei doi au fost executaţi prin împuşcare în după-amiaza aceleiaşi zile.

revolutia-89-12

Completul de judecată era format din: preşedinte – general-maior de justiţie, Cică Popa; judecător – colonel de justiţie, Ioan Nistor; procuror militar – maior de justiţie, Dan Voinea; asesori populari – căpitan Corneliu Sorescu, locotenent major Daniel Condrea, locotenent Ion Zamfir; grefier – plutonier major Jan Tănase; avocatul apărării – general Constantin Lucescu. Generalul Victor Atanasie Stănculescu a fost desemnat special să se ocupe, în cel mai deplin secret, de organizarea procesului, ajutat fiind de Virgil Măgureanu şi Gelu Voican Voiculescu.

Televiziunea Română transmite în direct, pentru prima dată, Slujba de Crăciun de la Patriarhia Română.

Apare primul număr al ziarului „Adevărul”, cotidian politic şi social (numărul din 23 decembrie a apărut sub titlul „Scânteia poporului”). Primul director: Darie Novăceanu.

Se înfiinţează, la Bucureşti, Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR). Primul preşedinte: Domokos Geza. (Text si foto: Agerpres)